maandag 9 juni 2014

Silo

Oude Kerk, Katwijk aan Zee, juni 2014
De graansilo, die voor toren in de plaats is gekomen.

Broodbakken is weer helemaal in, en daar hebben ze hier, in de gemeente Katwijk meteen op ingespeeld. De toren van de Oude Kerk, de bekende witte kerk aan zee, is in de afgelopen weken omgebouwd tot graansilo. 'Zoveel ruimte was er niet meer in het oude dorp en dit biedt nu een mooie gelegenheid om aan de vraag naar meel te voldoen,' zegt een woordvoerder van de gemeente. Vrachtwagens van de meelmaalderijen rijden ondertussen af en aan om van de nieuwe opslag gebruik te maken en ook de bakkers zijn er blij mee.

De Oude Kerk is een oude kerk. De muren van de kerk zijn in de loop der eeuwen vol met zout gewaaid, zout uit de zee. Zout dat er niet uit kon. Om het zout eruit te krijgen hebben ze vijf jaar geleden de oude verflaag van de muren gehaald. Zo konden de muren weer ademen en langzaam ontzilten. Het kerkgebouw is ondertussen alweer drie jaar wit geverfd en nu, na nog meer jaren wachten, zou eindelijk de toren aan de beurt komen. De mensen werden dat wachten een beetje beu. Waarom moest dat allemaal zo lang duren? Dat was toch geen gezicht: een kerk die al wit was, maar de toren die bij de kerk hoorde nog niet? Tot een paar weken, toen er plotseling die silo stond, op de plek waar eerst de toren stond. Het gebeurde allemaal zo snel en onverwacht.

Oude Kerk, Katwijk aan Zee, juni 2014
De trap aan de zuidkant van de silo. Nu de duikplank nog.

Een groepje ambtenaren heeft er jaren op zitten broeden hoe de toren economisch rendabel te maken. Omdat de toren van de gemeente is, kan ze ermee doen wat ze wil.* Besloten werd de toren af te breken en er een graansilo voor in de plaats te zetten. En toevallig was die al wit, net als de rest van het kerkgebouw. Verven was niet meer nodig. 'We waren er in één klap vanaf!' roept de woordvoerder van de gemeente met een opgeruimd gezicht. 'Alleen dat was al een enorme winst. En met het idee van de graanopslag die er voor de toren in de plaats gekomen is, zou ik zelfs durven spreken van een win-winsituatie! We onderzoeken nu nog of we bovenin aan de voorkant van de silo een duikplank kunnen aanbrengen. Dat wordt dan de hoogste en langste duikplank van Europa. Daarvoor zijn die trappen aan de zijkant van de silo. We kijken nog naar de haalbaarheid van dit plan, omdat voor een veilige duik in zee een afstand van minstens driehonderd meter moet worden overbrugd. Maar ik heb goede hoop dat het allemaal gaat lukken. We hebben hiervoor een specialistisch bedrijf in de arm genomen.'
Ondertussen gaan de kerkdiensten in het kerkgebouw gewoon door. 'Wij bijten elkaar niet,' laat de woordvoerder nog weten. 'Uit respect voor het gebouw hebben we er speciaal voor gekozen om een oud model graansilo neer te zetten, zoals die in de graanstreken van Noord-Amerika gebruikt wordt. Trouwens, dat hele idee van een graanopslag is zo gek nog niet. Want zoals we allemaal weten, heeft deze kerk vroeger al een keer dienstgedaan als rederij.'**

* De Oude Kerk heeft twee eigenaars: de toren is van de gemeente, het kerkgebouw zelf is van de Kerk. Een ietwat vreemde maar soms ook handige constructie, zoals de gebeurtenissen van de afgelopen dagen aantonen.
** De NV Reederij Katwijk aan Zee. Na de bouw van de Nieuwe Kerk, fungeerde de Oude Kerk van 1890 tot 1920 als rederijschuur. De Nieuwe Kerk was toen groot genoeg om het aantal kerkelijke gemeenteleden te kunnen herbergen. Het groeiend aantal gemeenteleden maakte dat de Oude Kerk na 1920 weer een kerk werd.

5 opmerkingen:

 1. Aangezien een mens niet kan leven bij brood alleen, is dit een mooie combinatie van fysiek brood met geesteljjk brood !
  arie duijndam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan ik daar ook biologisch spelt krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als de kerk nou eens gebruikt kan worden als visloods, zijn we waar we wezen moeten...... het verhaal van de 5 vissen en 2 broden (of is het omgekeerd) doet dan weer opgeld
  afz: fisherman friend

  BeantwoordenVerwijderen