vrijdag 27 juni 2014

Willem Frederik Hermans op het strand van Katwijk

W.F. Hermans op het strand van Katwijk ± 1929

'Aan het strand mochten wij hoogstens onze kousen en schoenen uittrekken.
Van zwemmen leren was voorlopig geen sprake.'*

In Fotobiografie van Willem Frederik Hermans vond ik een foto van de schrijver op het strand, samen met zijn zus en ouders en nog een stel. De foto is van voor de oorlog en ik schat dat Hermans een jaar of acht is. Wie goed kijkt, ziet dat het het Katwijkse strand is, met op de achtergrond de villa's 't Waerle en Hoogcate, waar Juliana later woonde, en verder weg villa Allegonda, van architect J.J.P. Oud, het tegenwoordige Hotel Savoy.

* Willem Frederik Hermans, Fotobiografie. Amsterdam, Thomas Rap, 1969, pp. 118-119.

4 opmerkingen:

 1. Leendert, er moet maar eens een boekje komen met 'Beroemde schrijvers in Katwijk': Heijermans, Kneppelhout, 't Hart, Hermans... Volgens mij kun jij het lijstje met gemak uitbreiden tot een stuk of 50.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leendert, wat een ontzettend leuke vondst.
  De foto kan op zijn laatst genomen zijn in 1930, want in 1931 is villa Allegonda 6,5 meter naar voren richting Boulevard uitgebouwd. Opmerkelijk is dat de nieuwe voorgevel een kopie is van de oorspronkelijke gevel uit 1917.
  Op de foto zie je nog de oude situatie.
  Hartelijke groet, Hans Vingerling

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Opmerkelijk eigenlijk, vooral als je bedenkt dat ze uit Amsterdam kwamen. En Amsterdammers kiezen over het algemeen voor Zandvoort of Wijk aan Zee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zei Willem Otterspeer ook al. Misschien dat ze hier kennissen hebben gehad, of kennissen die hier op vakantie waren, en dat ze daarbij op bezoek waren... We weten het niet, en ook niet wie dat andere stel is op de achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen