woensdag 27 november 2013

Klas 6B – Lagereschooltijd (3)


De kast waarop de AO-boekjes stonden, is er nog, links als je binnenkomt. De kast is wit geverfd en de knoppen van de kastdeuren, volgens mij zijn het schuifdeuren, zijn vernieuwd. Ze zijn blauw. De deur naar de parallelklas is er ook nog. Die is groen. Het uitzicht is er nog, door de zes grote ramen, en al dat licht dat daardoor naar binnen valt. Aan het plafond hangt een beamer. Die was er niet, toen. Net als het bord, waarop niet meer met krijt wordt geschreven.

Op vrijdag 4 oktober was ik weer even in klas 6B,* de klas van meneer Grootendorst, die we ook in klas 5B hadden gehad. Dat was exact 40 jaar na dato. In 1973 viel die dag op donderdag.

De Christelijke Opleidingsschool was een heerlijke school, ruim en open, waar het altijd zomer was. En volgens mij is het dat nog steeds. Een school waar je al heel vroeg huiswerk meekreeg en pas om halfvier naar huis mocht om aan dat huiswerk te beginnen. Maar dat was helemaal niet erg. Want alles wat ik er geleerd heb, alle rijtjes van taal en rekenen en aardrijkskunde en wat nog meer, slagbal en overlopertje doen op het plein, hebben me gevormd, gemaakt tot wie ik later geworden ben. De jaren op de Opleidingsschool waren stellig de gelukkigste jaren van m'n leven. Ik bewaar er dierbare herinneringen aan.

* Tegenwoordig zit daar groep 5. Maar dan begin je te tellen vanaf de kleuterschool. Vroeger was dat  de derde klas.

6 opmerkingen:

 1. Leuk. Op mijn school, de Marnixschool, was het ook altijd zomer. Of herfst. maar nooit voorjaar of winter. Het was natuurlijk wel confessioneel pikant: een hervormde op een gereformeerde school. 'Waar zit je op school?' vroeg dominee Baas eens tijdens huisbezoek. Maar hij zei er niets van. Wat kon hij ook? Wij waren Kattukzeeërs die in Kattuk Binnen kerkten. Als hij bezwaar had tegen de school, had hij ons ook naar Kattuk Zee terug moeten sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herinner mij dat alleen de jongens de taak op zich kregen klassenwacht te zijn: voordeur opendoen, ongeoorloofe absenten inventariseren, zendingsgeld naar de Bank brengen, alle wc's doortrekken om half vier... Alleen de jongens, hè. Wat een ouderwetse school eigenlijk. Meisjes kregen handwerken en mochten thee rondbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Huh, zendingsgeld naar de bank brengen, wat een verantwoordelijke taak. Ik kan het me niet herinneren wat je hier allemaal opnoemt. Ik heb alleen maar goeie herinneringen, maar stonden jongens misschien ook niet veel vaker in de hoek? Want volgens mij was het wel zo'n beetje de modernste school van Katwijk, het was gewoon een andere tijd.

   Verwijderen
  2. Nee, Piet Grootendorst zette geen kinderen in de hoek, die was echt heel modern voor zijn tijd. Op de boeken na van de klassenbibliotheek die zonder uitzondering verpakt zaten in bruin kaftpapier. Lekker leesbevorderend. Ik kan me niet herinneren ooit een leuk boek op de lagere school gelezen te hebben.
   Maar je weet toch nog wel dat je als klassenwacht aan het tafeltje het dichtst bij de deur moest zitten? Als de bel ging van de voordeur moest je open gaan doen. En dat zendingsgeld moest naar de Raiffaisenbank - schrijf je dat zo? - op het hoekje van de Voorstraat en Noordeinde.
   En dan die ongeoorloofde absenten, een combinatie van voor een zesdeklasser twee onbekende woorden, die nogal 's verhaspeld werden tot 'beloofde centen'.

   Verwijderen
  3. Nou, ik heb alleen maar goeie herinneringen aan de lagere school. Bruin kaftpapier, dat leidde tenminste niet af van de inhoud. Maar wat voor boeken we dan lazen, dat weet ik niet meer. Want je had ook nog de bieb op de Voorstraat, daar haalde je je boeken. Ik was ook niet zo'n lezer, denk ik. Ik zat altijd een beetje te dromen. Dat weet ik, omdat dat altijd tegen me gezegd werd door die meneer of mevrouw voor de klas. 'Zit je weer niet op te letten? Zit je weer naar buiten te kijken?' Van klassenwachten en ongeoorloofde absenten die 'beloofde centen' werden genoemd, nee, wat er met m'n geheugen is gebeurd, ook dat ben ik vergeten. En Piet Grootendorst was inderdaad een hele goeie onderwijzer!

   Verwijderen
  4. Klassenwacht? Ik kan mijn oren niet geloven. Dat hadden wij niet op de Marnix.

   Verwijderen