woensdag 24 januari 2024

Cawsand en Kingsand – South West Coast Path (41)


Net om de hoek bij Rame Head, met die kapel en de pony's, liggen Cawsand en Kingsand. De plaatsjes liggen tegen elkaar aan en je loopt zo van het ene in het andere. Door hun strategische ligging aan de Plymouth Sound waren het in de 18e en 19e eeuw beruchte smokkelaarsnesten.


De dorpjes zijn een verademing om doorheen te lopen. En alles wat je nodig hebt is er: een pub, een ijskraam, een winkel om schepjes en emmertjes te kopen voor op het strand en een postkantoortje. Ik weet niet of er nog een bakker, een groenteboer en een slager zijn, maar je kunt er in ieder geval een cornish pasty krijgen,* en daar zit alles in, aardappelen, groente en vlees, of met zonder vlees, omhuld door bladerdeeg, zoiets als de loempia bij ons bij de chinees.


Er is een gebouw met een toren, het Rame Institute,** en ergens bij een raam zit iemand te schrijven. Het is er rustig genoeg voor. Er gaat een veerboot naartoe vanuit Plymouth, maar druk zal het er nooit echt worden.


Tot slot nog een filmpje van hoe het er kan stormen, bij Cawsand en Kingsand – de vredigheid houdt ergens op:


* Bij The Halfway House Inn kun je ze aan het raam kopen.
** Een gebouw met een lange geschiedenis, dat al veel stormen doorstaan heeft. De naam van het gebouw doet denken aan een wetenschappelijk instituut, maar eerst was het een cottage en toen een teashop en teahouse en daarna een verenigingsgebouw van de gemeente, een dorpshuis, zogezegd. Bij een storm in 2014 raakte het gebouw ernstig beschadigd. Nadat de schade was hersteld werd het een zaal voor bruiloften en partijen.

1 opmerking: