woensdag 7 juni 2023

Het zomerfestival van Polperro – South West Coast Path (25)

Behalve in de puzzel komen we in Polperro ook midden in het zomerfestival terecht. Onder een heerlijk zonnetje. Het maakt alles goed van de natte tocht van de dag ervoor. Terwijl onze wandelschoenen op de verwarming staan te drogen, slenteren we naar het dorpsplein, waar een groot feest aan de gang is. Er lopen dorpelingen verkleed als piraten en piratenvrouwen. Piratennest Polperro.

Op de foto met Robert Chisman en Phil Thomas, de Lord Mayor's 2010 en 2022.

We maken kennis met de Lord Mayor, en ook met die van twaalf jaar daarvoor. Er lopen nog meer Lord Mayor's rond, met vreemde uitdossingen.* En er is een optreden van de Old Time Sailors uit Cork.

Voorafgaand aan het concert delen zij kranten uit waarin alle liedjes staan uitgeschreven. Echt álle liedjes! Bladzijdenlang.** Als ze dat nog allemaal van plan zijn te spelen...


Als ze een uur bezig zijn, krijgen we honger. We gaan wat eten in de pub in het straatje om de hoek. We hebben er alle vertrouwen in dat de muziek in de tussentijd nog wel even doorgaat. En dat is zo. Als we terugkomen zijn ze nog steeds aan het spelen, en dat gaat nog drie uur door! Ja, als je er plezier hebt, in waar je mee bezig bent, moet je daar vooral mee doorgaan. Dat geldt voor alles. Je bent niet helemaal uit Cork gekomen voor een paar liedjes. Misschien wel met een piratenschip...

'The Fields of Athenry', waarvan een gedeelte te horen is in het eerste filmpje.

Behalve een krant houden we aan het festival ook nog een leuke beker (een pint) over...

...met op de achterkant een patriottisch lied van de Cornish, misschien wel hun volkslied: 'The Song of the Western Men', ook bekend als 'Trelawny'.

Maar die krant is misschien wel het mooiste aandenken. De beste souvenirs zijn altijd souvenirs waar je zomaar tegenaan loopt. Zoals op het Polperro Festival van 2022. Het komende festival, dat van 2023, wordt gehouden van is van 17 tot en met 25 juniGa erheen!

De krant van de Old Time Sailors met bladzijden vol liedjes...

...en andere wetenswaardigheden.

Polperro – alleen de naam al is poëzie.

* De Lord Mayor wordt ieder jaar in het diepste geheim gekozen. Wie het is, wordt onthuld op de eerste zaterdag van het festival. De nieuwe Lord Mayor krijgt een mantel omgehangen waaraan je kunt zien wat hij of zij zich mee bezig houdt. Zo was Robert Chisman, de Lord Mayor van 2010, apotheker en beoefenaar van de Morris dance, een Engelse volksdans die teruggaat tot aan de middeleeuwen. Vandaar dat hij belletjes aan zijn mantel heeft, die ook de Morris dancers aan hun pak hebben. Aan Morris dancing doen ze ook op het festival van Polperro. Phil Thomas, de Lord Mayor van 2022, is een beroemd acteur. Vandaar dat hij een hoed opheeft met daar bovenop een beeldje van een Oscar. Van de nieuwe Lord Mayor wordt ook altijd een munt geslagen met zijn of haar portret. Traditioneel wordt de Lord Mayor op de dag van de inauguratie in processie naar het strand gevoerd om daar in zee gegooid te worden, 'meeting the tide'. Lees verder over deze traditie onder het kopje Polperro op Wikipedia.

** Elk shantykoor zou er jaloers van worden.

2 opmerkingen:

  1. Hier klinkt het echter.... dan anderstaligen Engels. Lang geleden werden wij verrast in een dorpje door zwaarddansers.... wie reist kan veel verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen