vrijdag 19 april 2024

Honfleur – een boekje dateren, of hoe een reclame voor zout je alvast een beetje op weg helpt

Van de visafslag op het schilderij van Niek van der Plas kwam ik een zwart-witfoto tegen in een boekje over Honfleur. Een groter contrast bestaat niet, tussen de kleuren van de schilder en die foto. In het boekje trof ik ook nog een foto van de Église Sainte Catherine, de houten kerk waarom de vissersplaats bekend is.

Het is een oud boekje, een reisgids met wat er allemaal te zien is aan cultuurgoed. Het staat in de Leidse universiteitsbibliotheek en het is onbekend in welk jaar het is uitgegeven. In de catalogus staat '19..'. Wie het weet mag het zeggen.

De foto van de visafslag bestaat ook als ansichtkaart. Die is iets scherper dan de foto in het boekje. Op het gebouw zijn muurreclames aangebracht. Naast een nogal vage reclame met drie zich herhalende figuren zien we er een met letters.


Als je de foto een beetje vergroot zie je dat er Cerebo staat. De mast van het schip dat ervoor in de haven ligt, gaat door de laatste letter, want als je het woord googelt kom je uit bij de merknaam Cérebos. De kleinere woorden die erboven staan heb je dan ook meteen te pakken: Sel de table. Tafelzout van Cérebos.


Het merk bestaat nog steeds en depuis 1902, sinds 1902, zoals je op de moderne etiketten en op hun website leest.

Waarmee het raadsel van wanneer het boekje is uitgegeven alvast een beetje is opgelost. Het moet van 1902 zijn of daarna. Daarmee kunnen de gegevens in de catalogus worden aangevuld.

3 opmerkingen:

 1. Leuk. Zo zie je hoe oude ansichten vaak een bron van informatie kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pieter Allersma20 april 2024 om 19:54

  Leuk stukje Leendert, met een beetje meer informatie als resultaat van je speurwerk. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Pieter, Jenny heeft ondertussen gegoogeld en ontdekt dat het volgens de catalogus van de bibliotheek van Lisieux uit 1923 is. Maar de zoektocht via de muurreclame was wel het leuks om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen