vrijdag 29 december 2017

'Jonathan The Giant Whale'


Mijn vader vertelde eens dat ze op de koopvaardij een walvis vervoerd hadden. Het dier lag in een trailer met een dekzeil erover met daarop in grote letters JONAH THE GIANT WHALE. Naar de profeet Jona, die drie dagen in de buik van het dier overleefde (2 Koningen 14:25). Nu hadden ze de walvis zelf die naam gegeven. Op de foto die mijn vader ervan heeft, kun je het woord Jonah net niet zien. Misschien daarom dat mijn vader het altijd over Jonathan heeft. Iedere keer als hij het verhaal vertelde en de foto's erbij pakte waarop de trailer in het ruim wordt gehesen, ging het over Jonathan The Giant Whale. Die walvis ging de hele wereld rond. Ze hadden hem speciaal geprepareerd om hem als een soort van kermisattractie overal tentoon te stellen. Dat was in de jaren vijftig.


Maar daarmee was het verhaal van mijn vader niet af. De bijzondere lading namelijk zette de bemanning meteen aan het denken. Wat kon je met zo'n beest? Hij vertelde dat ze hem bij het prepareren helemaal leeggehaald hadden. Het dier was helemaal hol vanbinnen. Dat schiep mogelijkheden. Je kon er wat in vervoeren. Dus doken ze, zodra de walvis was ingeladen en het schip nog in de haven lag, onder het dekzeil, kropen in de bek van het dier en propten hem helemaal vol met belastingvrije drank en sigaretten.

***

Van jaren later, de jaren tachtig misschien, herinner ik me ook zo'n walvis in een oplegger, die in Katwijk in de wijk Hoornes op het kermisterrein geëxposeerd werd.

Hieronder nog wat foto's die ik van het wereldwijde web geplukt heb en waarop je ziet hoe zo'n dier tentoongesteld werd en ook dat hij toch echt Jonah heette.Geen opmerkingen:

Een reactie posten