woensdag 22 november 2017

Proefrijbewijs – De Voorstraat (7)

Het vroegere politiebureau aan de Voorstraat, nu Katwijks Museum.*

Wat verderop in de Voorstraat zat het politiebureau, in wat nu het museum is. In een kamer voor in het gebouw, met ronde ramen, ik bedoel ramen van gebogen glas, zaten tegenover elkaar twee agenten. Daar haalde ik m'n proefrijbewijs voor m'n scooter op waarmee ik met een blauw bordje met een witte L achterop door het dorp mocht rijden om te oefenen. Tot je echt af moest rijden. Ik denk dat ik in Katwijk in 1982 de enige met een motorscooter was. Voordat het een politiebureau was, was het het huis en kantoor van reder Meerburg. Door een zijraam kregen de vissers hun loon uitbetaald. Dan bleef de boel netjes.

* Er is veel te zien op de foto van het politiebureau: de dienders met hun degelijke fietsen, klaar om aan hun ronde te beginnen, de spelende kinderen op de stoep, een vrouw die net haar fiets neerzet of weer weg wil gaan bij de ingang en onder het raam waar de vissers hun loon kregen uitbetaald, de muur van de erfafscheiding die opnieuw is opgemetseld en behalve de klimop ook nog twee vriendelijke plantenbakken bij de ingang. Links naast het bureau staat een huis en daarachter een paar schuren. Op die plek staat nu de meubelzaak van Haasnoot.

3 opmerkingen:

  1. Hier zie je ook hoezeer dat muurtje een onderdeel van het pand was en er echt bij hoorde. Ik was en ben het dan ook niet eens met het weghalen ervan. Maar ach, wie ben ik?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad. Dat is dom. Juist als je als museum in een monumentaal pand van Jesse zit, zou je moeten weten dat deze architect altijd veel kadastrale ruimte voor zijn panden liet (zie het oude gast- en weeshuis, met zo'n zelfde muurtje, en het pand 'De Keet' aan de Rijnsburgerweg, waar Jesse woonde en er gelukkig nog staat).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat huis aan de linkerkant ( ook van Jesse ) was van de andere Meerburg en de schuren behoorden bij de redeij. Eind jaren 60 afgbroken en vervangen door de huidige nieuwbouw . Werd toen supermarkt de Gruyter.

    BeantwoordenVerwijderen