woensdag 15 november 2017

Hofnar – De Voorstraat (5)


Als je van de kant van de Boulevard de Voorstraat in kwam, kon je 'm niet ontlopen, na de winkel van Van der Velden, de banketbakker,* dat zijraam van het Valutahuis, helemaal gevuld met die vent met die gemene kop. Waar is die ruit gebleven?

Dit is wat ik vind op internet. Maar de ruit had een zwarte achtergrond en er stond in plaats van HOFNAR waarschijnlijk WILLEM II.

En dat is wel weer frappant. Ook deze kop leek ook weer erg op dat hoofd van de sigarenboer** die in de winkel stond. Net als die Meneer Jamin van schuin aan de overkant op de hoek met de Badstraat die op Ton van Duinhoven leek. Zou het zo zijn dat winkeliers gaan lijken op de meneer of mevrouw in de reclame voor wat ze verkopen? Zoals baasjes vaak op hun hond of paard lijken.

* Waar later Krijn Verdoes in gekomen is. Die zat eerst waar nu boekhandel Het Baken zit, op de hoek van de Secr. Varkevisserstraat en de Drieplassenweg.
** Jaap van Rijn.

2 opmerkingen:

  1. Ja, Jaap van Rijn was dat, ik geloof in de verte nog familie van me. Je had in die tijd meerdere sigarenboeren. Ik weet er zo als 5 in een straal van driehonderd meter: naast het Valutahuis, had je de winkel van De Wit, ietsje terug, naast boekhandel Van der Lee. Je had een winkeltje tegenover de oude bibliotheek aan de Voorstraat, naast de klokkenwinkel van Van Beelen (met dat mooie carillon), je had er een in de Zuidstraat, richting Duinstraat, je had er een op de hoek Tramstraat/Noordeinde (de winkel van mevrouw Pille). En nu vergeet ik er misschien nog wel één. Wie zal het zeggen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, en je had Diek Parlevliet, de man in de rolstoel, in die ruime, voor die tijd moderne rolstoelvriendelijke winkel in de Zuidstraat.

      Verwijderen