maandag 19 juni 2017

Op zoek naar Spinoza – Wat nou weer? (2)

Baruch Spinoza – ca. 1665, schilderij van een anonieme Duitse schilder,
Collectie Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel, Duitsland.

Omdat de gemeente Katwijk sinds 2006 uit drie dorpen bestaat – Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg –, moeten alle drie de dorpen aan bod komen in de vlogjes. RTV Katwijk is immers de omroep voor alle Katwijkers.
Veel Katwijkers vinden dat maar zozo, dat de dorpen gefuseerd zijn. Op verjaardagen worden daar altijd grappen over gemaakt. Tussen Katwijk-Zeeërs aan de ene kant en Katwijk-Binners, Rijnsburgers en Valkenburgers aan de andere kant bestaat een zekere rivaliteit. Katwijk-Zeeërs kijken een beetje neer op de rest, omdat mensen die op zee varen of gevaren hebben (ook al zijn ze zelf nooit op een boot gestapt maar wonen ze alleen maar in het zeedorp) nou eenmaal meer hebben meegemaakt dan mensen uit de binnenlanden, zo is de gedachte.
Toch is het wel mooi, als ik het even neutraal formuleer, dat de Katwijkers die niet in Rijnsburg wonen, dat zijn dus de Katwijk-Zeeërs, de Katwijk-Binners en de Valkenburgers, er door de fusie met Rijnsburg zomaar een filosoof, een wijsgeer, bij hebben gekregen. En niet zomaar een filosoof. Eentje van internationale allure, waar zelfs een prijs naar genoemd is, de belangrijkste prijs die je in Nederland als wetenschapper kan verdienen. Dat dat maar even duidelijk moge zijn. En een uitje over de haring is ook wel lekker. Daarover gaat het volgende vlogje...


... dat in april op de televisie was en nu op YouTube te zien is.

Alles over het Spinozahuis leest u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten