zondag 25 augustus 2013

Prinsengrachtconcert

Concertgebouworkest op Prinsengrachtconcert 2013

De regen viel met bakken uit de hemel, gisterenavond tijdens het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert. Het mooiste moment was tijdens het duet van de Parelvissers, toen de hoosbuien de muziek leken te ondersteunen en voor een dramatisch hoogtepunt zorgden. Dat was jammer voor de muzikanten en zangers en zangeressen van Opera per Tutti, maar ze hielden onder hun paraplu's de moed erin.
Om half tien, toen het de beurt was aan het Concertgebouworkest en de uitzending voor de televisie begon, werd het droog. De weergoden waren het 125-jarig orkest toch nog gunstig gezind. Kippenvel, toen de muziek werd ingezet met de ouverture La forza del destino van Verdi. Al die violen en andere instrumenten, van al die negentig musici, allemaal tegelijk, gepolijste muziek, maar mooi. Het geheel onder leiding van een gedreven Antonio Pappano. Met daarbij de stem van de Maltese tenor Joseph Calleja. De kracht en het enthousiasme waarmee hij de laatste aria 'Nessun dorma' uit Puccini's laatste opera Turandot vertolkte, bezorgde ons opnieuw koude rillingen. Net als Granada van Augustín Lara.


De avond werd besloten met de magistrale Ouverture 1812 van Tsjaikovski, niet met een kanon op het eind maar schietende musketiers.


De beelden uit mijn camera zijn niet zo scherp maar geven een aardige indruk van de onvergetelijke avond. Waarvoor in de week daarvoor 35 vrachtwagens op en neer reden om alles op te bouwen, podium, tribune, bekabeling, enz. enz. Voor wie het gemist heeft, is hier een link naar het programma van de avond.

De herhaling van het Prinsengrachtconcert is te zien op 31 augustus om 13.55 op Nederland 1 en nu al via uitzendinggemist.nl.

6 opmerkingen:

 1. Voor iemand die kloeg dat de douche het niet deed, moest het een verademing zijn toen de regen met bakken naar beneden kwam. Maar ik heb de TV-uitzending gezien. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het ging dwars door je kleren heen. En elk jaar zeiden we: nu gaan we. Maar toen we vorig jaar hoorden, aan het eind van de uitzending, dat het Concertgebouworkest kwam, moesten we wel. Het stond dus al een heel tijdje in de agenda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vorig jaar op de website van de BBC gekeken hoe je aan kaarten voor de Last Night of the Proms kan komen. Nou dat kan, maar de kans dat je uitverkoren wordt is uiterst gering. Mischien voor het gevoel toch maar eens proberen, om mezelf niets te verwijten?

   Verwijderen
  2. Ja, de normale weg is geloof ik dat je die hele serie zomerconcerten volgt en dat er dan een recht ontstaat op dat kaartje voor de Last Night. Iets dergelijks. Maar een los kaartje kun je niet rechtstreeks kopen, dacht ik. Of van iemand die niet gaat en dan betaal je er zeker 200 pond voor. Maar hou me ten goede. Het is lang geleden dat ik me erin verdiept heb. Maar het is zeker de moeite van het proberen waard.

   Verwijderen
 3. Ja, als je een abonnement hebt op de hele serie heb je als eerste recht op een kaartje, maar zelfs dan gaat het via loting. Daarnaast worden er kaartjes via loting toegewezen aan mensen die minstens vijf concerten hebben bezocht. Dan zijn er, weer via loting, 200 kaarten beschikbaar waar iedereen naar kan meedingen voor prijzen variërend van £57 tot £87,50. En op 5 juli kan je in de rij gaan staan voor kaartjes die wel zijn toegewezen, maar door niemand zijn geclaimd. Je moet dus in feite in London wonen om er eentje te kunnen bemachtigen.
  http://www.bbc.co.uk/proms/features/last-night

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of iemand kennen daar die niet gaat. Maar daarmee is het wel haast exclusief Brits. Ik zou zeggen, houwen zo, en verder is het een kwestie van reïncarneren en in een volgend leven in het goeie land geboren worden. Groot-Brittannië, en ook veel andere landen om ons heen, zijn natuurlijk ook veel echter dan dat tragische landje van ons.

  BeantwoordenVerwijderen