zondag 15 januari 2012

Kathedraal

De meeuwen op het strand, boven zee, in het uitspansel dat hemel heet. Ze vliegen weg en strijken weer neer, fladderen alle kanten op en komen toch weer bij elkaar.


Zoals de klanken uit het orgel van de Nieuwe Kerk alle kanten op vliegen en toch weer een worden, in wonderlijke harmonie. Gisteren was er een orgelconcert.


De Nieuwe Kerk aan de Voorstraat, de 'kathedraal van Katwijk aan Zee', bestaat 125 jaar. Wonder van bouwkunst van H.J. Jesse, een ruimte, zo groot, zonder een enkele pilaar. Een uitspansel, bij elkaar gehouden door spanijzers.
De kathedraal, ze staat daar eenzaam en verlaten in de vlakte. Ooit stond ze er in volkomen harmonie met de gebouwen om haar heen: de pastorie, de School met den Bijbel, het latere Mallegat, de kapel, het gasthuis en het weeshuis. Allemaal weggefladderd, omgevallen op de schoolplaat van een dorp.


Alleen binnen in de kerk kun je nog ontsnappen, wegdromen naar hoe het daarbuiten was, hoe het daarbuiten hoorde te zijn. Volslagen harmonie, waar vind je dat nog?

3 opmerkingen:

 1. iris zegt:
  leuk! echt een mooie tekst! o ja en wil je die foto van het orgel nog ff naar me mailen? ik vond de muziek ook heel mooi! moeten we vaker met oma doen!
  liefs van je nichtje iris!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Leendert,

  Mijn complimenten voor je mooie blog. Prettig leesbare cursiefjes voorzien van prachtige foto's! Ik deel je interesse voor Schotland. Te lang alweer niet geweest, bedenk ik me.
  Ik ga je volgen.

  Groeten,

  Peter van D

  BeantwoordenVerwijderen