maandag 23 januari 2012

Hotel Van der Werff

Hotel Van der Werff, was dat niet iets met een megalomane politieman die hotelhouder werd en een dam naar Schiermonnikoog wilde aanleggen, om nog meer toeristen naar het eiland te halen, en op de ingelijste plattegronden die hij de doktoren van prins Bernhard stuurde, net herstellende van een ernstig auto-ongeluk in 1937, alvast ook maar een vliegveld intekende, dat helemaal niet bestond, en er ook nooit zou komen? Maar wel, wat een geluk bij een ongeluk, dat auto-ongeluk, want via de zwaargewonde prins waren nu ook zijn doktoren van het bestaan van eiland én hotel op de hoogte. Sake van der Werff, was dat niet de man die zich de openbare weg voor zijn hotel toe-eigende eenvoudigweg door er een bordje EIGEN WEG op te planten, om zijn overbuurman, ook hoteleigenaar, nog wat klanten af te pakken? Van der Werff, hij voerde zijn eigen oorlog, ook op het (militaire) drenkelingenkerkhof Vredenhof.

Nog altijd hangt er in het hotel de sleutel van kamer 10, van die graag geziene gast, van wie in de lounge nog een foto in jachttenue prijkt en die gememoreerd wordt op briefpapier en rekening. En verder is ook de gelagkamer nog steeds dezelfde als toen, met nog immer dezelfde oude karaffen waaruit geschonken wordt. Hotel Van der Werff, je moet er geweest zijn om het te beleven. In een kamer met uitzicht op het wad! En niet alleen met ontbijt, maar halfpension of volpension – je krijgt er nog de ouderwetse Hollandse pot, zoals rode kool met appeltjes en een sudderlapje.

Zo beroemd, dat er zelfs een boekje over verschenen is, bij een heuse uitgever, en nog eentje van naam ook, Thomas Rap, in Amsterdam. Niet zo heel gek. Want in Hotel Van der Werff, met zijn merkwaardige geschiedenis, komen nog altijd veel Amsterdammers. Cultuurminnende Amsterdammers. Amsterdam en Schiermonnikoog, de grote stad en haar verre, kleine eiland.

Meer op hotelvanderwerff.nl.

1 opmerking:

  1. Herkenbaar hoor, Leendert, al is het intussen al heeeeel wat jaren geleden dat ik er was: met zes vriendinnen, 18 jaar, lang blond haar....

    Echt heeeeeeel lang geleden :-)

    BeantwoordenVerwijderen