dinsdag 31 mei 2011

Edinburgh (1)


Edinburgh... Ik durf te stellen dat dit de mooiste stad op onze aardbol is. Het is een hele compacte stad. Edinburgh is ontstaan op een rots. Alleen op die rots kon je vroeger wonen. Daaromheen was het allemaal moeras. Daardoor bouwden ze op de rots steeds verder de hoogte in. Op de Royal Mile, de 1,6 kilometer lange straat die over de rots loopt, zie je daardoor nu nog 'flats' van honderden jaren oud. Door al die hoge gebouwen en torentjes oogt de stad heel victoriaans. In de negentiende eeuw werd begonnen de moerassen droog te leggen en te bebouwen. Maar er is nog steeds veel groen. Onder aan de rots vinden we Princes Street Gardens.


En een prachtig uitzicht heb je vanaf de groene heuvel Calton Hill, met ergens verstopt voor wie het vinden kan een smal paadje naar beneden: Jacob's Ladder.


Een nog hogere berg is Arthur's Seat in Holyrood Park. In de stad ligt ook een uitgestrekt golfterrein: The Meadows. Via dat golfterrein en het aangrenzende West en East Meadows Park loop je heel ontspannen de stad in. Een handige route als je logeert in een van de vele guesthouses van Gilmore Place.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten