dinsdag 31 mei 2011

Royal Mile

Zo genoemd vanwege Edinburgh Castle aan de ene kant en Holyrood Palace aan de andere kant. De afstand daartussen is ongeveer 1,6 kilometer. Holyrood Palace is in Edinburgh het logeeradres van koningin Elizabeth. Als ze in de stad is, kerkt ze, vanuit het paleis gezien, een klein stukje terug de Royal Mile op, in de Canongate Kirk, een kerk met een volledig lichtblauw interieur. Prachtig!


De kerk is gewijd aan Sint Hubertus. Vandaar dat je overal in het gebouw herten ziet met een kruis tussen hun geweistangen.


'Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom na het zien van een hert met een schitterend stralend kruis tussen de geweistangen. Dat zag Hubertus toen hij in het jaar 683 het hert op Goede Vrijdag – de sterfdag van Christus – najoeg met zijn kruisboog in de bossen van de Ardennen. Vlak voor hij aanlegde voor het genadeschot met een pijl uit zijn boog, draaide het hert zich om en toonde Hubertus zijn gewei met daartussen het stralende kruis. 
Hubertus hoorde een stem zeggen: "Hubertus, waarom verlies je je tijd in dergelijke bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan." Hubertus knielt neer en vraagt wat hij moet doen. "Ga naar mijn dienaar Lambertus en doe wat hij u zegt," is het antwoord.
Bij het zien van het kruis en het horen van de stem, herinnert hij zich ook dat een hert een deel van Gods schepping is, die onderhouden en bewaard moest worden.
De oorzaak voor zijn jachtpassie – zo verhaalt de legende – is dat zijn geliefde jong was gestorven.' 
(bron: www.jachthoornblazers.nl)

Een andere bekende kerk op de Royal Mile is de St Giles' Cathedral, met daarin de kapel gewijd aan de Orde van de Distel (The Thistle Chapel), opgericht in 1687 door koning James VII van Schotland (koning James II van Engeland). De orde komt nog altijd bijeen. 


Van de kathedraal is het nog maar een klein stukje lopen naar het bekendste bouwwerk boven aan de Royal Mile: Edinburgh Castle. Elke dag (met uitzondering van de zondag, Goede Vrijdag en Eerste Kerstdag) om 13.00 uur precies gaat hier een kanon af, de One o'clock Gun. Oorspronkelijk was dit een tijdsignaal voor de schepen in de Firth of Forth en de haven van Leith.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten