zondag 17 maart 2024

Oerbos – South West Coast Path (44)

Het oerbos bij Porlock Weir.

Op de kliffen bij Minehead, waar het South West Coast Path begint (of eindigt als je het pad van de andere kant gelopen hebt) hebben ze onlangs de versteende resten van het oudste bos ter wereld gevonden van 390 miljoen jaar geleden. Dat was in het tijdperk dat ze het devoon noemen, genoemd naar het Engelse graafschap Devon (of andersom). Het stond op teletekst en op nos.nl.

Verder lezen we dat het gebied waar nu Minehead ligt nog niet verbonden was met Engeland en meer naar het zuiden in de buurt van België lag. Dichter bij waar we nu wonen en maar een klein stukje reizen. Toch ben ik wel blij dat het uiteindelijk aan Engeland is vast komen te zitten. En niet meer in de buurt ligt van nu zo overbevolkte Europese kust.

Let op voorbij dit bord: 'This Marsh Is A Site Of Special Scientific Interest
At All Times. Stay On Paths. Keep Dogs On Lead. Thankyou.'

Toen we in september 2023 vanuit Minehead het eerste stuk van het kustpad liepen kwamen we voor we in Porlock Weir aankwamen de fossiele resten van een ander oerbos tegen. Oorspronkelijk lag het op de bodem van de zee. Nu staan de bomen in een soort van kwelder of moeras, dat bij hoogwater overstroomt. Die bomen zijn pas zo'n 6000 jaar oud.

Porlock.

2 opmerkingen:

  1. Dit wil ik in t echt zien...en aanraken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzonder hoor, had je bij the Jurassic Coast (GB) niet ook een versteend woud liggen wat bij laag water zichtbaar is?

    BeantwoordenVerwijderen