zondag 29 oktober 2023

The Lynton & Lynmouth Cliff Railway – South West Coast Path (36)

Onderaan, in Lynmouth.

'Little Switzerland' zou niet compleet zijn zonder funicular. Net als in Babbacombe heb je ook in Lynmouth een kabelspoorweg, die omhooggaat naar Lynton, en natuurlijk ook weer omlaag, naar Lynmouth. The Lynton & Lynmouth Cliff Railway verbindt twee volwaardige dorpen met elkaar en is uniek in de wereld, omdat de treintjes die heen en weer gaan – het zijn er twee – volledig aangedreven worden door water.

Bovenaan, in Lynton.

Ergens onderweg, gezien van opzij.

Het interieur.


Onder elk treintje zit een watertank. Daar gaat 700 imperial gallon in, dat is 3182 liter. De tank van het treintje dat boven is aangekomen wordt gevuld met water, terwijl tegelijkertijd de tank van het treintje dat beneden is aangekomen wordt geleegd. Als de tank van het bovenste treintje vol is, gaat-ie naar beneden en trekt-ie het onderste treintje waarvan de tank leeg is omhoog, en zo voorts en zo verder. Hier is de werking van de communicerende vaten in de praktijk gebracht. Wat dat is, hebben we allemaal op school geleerd. In 1888 bedachten ze dat je daar ook twee treintjes mee op en neer kon trekken.

De hoogte die de treintjes overbruggen is 500 voet (152,4 m) en de lengte van de helling is 862 voet (262,7 m). De hellingshoek is 58%. Nog meer technische details zijn te vinden op deze link naar wikipedia. En hier is nog een aardig filmpje van de communicerende treintjes, gemaakt vanaf de middelste brug die over de spoorbaan loopt:

1 opmerking: