donderdag 20 april 2023

1000 x Kappie

Signeren in de HEMA in de sinterklaastijd – 3 december 2005.

Vandaag verschijnt de duizendste Kappie. Zoals iedere donderdag, vaste prik in De Katwijksche Post. Een strip getekend door Bert van der Meij, met in de hoofdrol 'een door de vangstbeperking aan wal geraakte kapitein van een Katwijkse kotter' die de krant rondbrengt. De duizendste Kappie! Toch wel even een moment om bij stil te staan. Want wie houdt het zo lang vol, heeft zoveel discipline, week in week uit!

Onwillekeurig doet die duizendste aflevering me denken aan de tijd dat we een stuk jonger waren en in de HEMA de verzamelbundels van Kappie gingen zitten signeren, tussen de rookworsten en de tompoezen. De tijd dat mensen nog boeken lazen en het ervoor overhadden om uren in de rij te staan voor een handtekening, maar wel eentje met een échte tekening en vertaling in het Katwijks dialect.

Kort daarvoor waren die Kappie-boekjes helemaal uit India gekomen, met een schip, dat op een welbepaald tijdstip afmeerde in de Rotterdamse haven. Wat een feest was dat! Want als je daar een pdf naartoe stuurde, naar dat verre land – of was het nog een schijfje? –, dan kwam er precies terug wat je had besteld, zonder fouten, want van de Kappie en het Katwijkse dialect hadden ze daar nog nooit gehoord. Ze drukten gewoon af wat jij ze stuurde, en wisten helemaal niet waarover het ging, al die belevenissen van die zeemeeuw. En dat je zo'n pallet met al die boekjes dan opsloeg in je keldertje en ze zelf ging rondbrengen, naar al die boekwinkels die Katwijk toen nog had. De Kappie, iedere week in de krant, een daverend succes, nog steeds, een strip die zelfs besproken werd in de gemeenteraadsvergaderingen, waar dan zinnen over de tafel rolden als: 'Ja, Kappie zegt het, dus dan is het waar. Heb je hem niet gelezen dan?'

Bert, ik filciteer je mit-tut skitterende jubelejum! Op naer de, of in ellek geval de kant op van de twieduizenste!

(Hoe dat gaat, een Kappie maken, lees je in het bericht van toen de 500ste Kappie verscheen, nog maar elf jaar geleden.)

1 opmerking:

  1. Doorzettingsvermogen....creatieve geesten en altijd met een knipoog. Gewoon niet meer weg te denken... hopelijk vliegt ie iet weg

    BeantwoordenVerwijderen