maandag 24 mei 2021

Het raam van het trappenhuis – Lagereschooltijd (9)

 

Als je nog geen horloge had – op welke leeftijd kreeg je vroeger een horloge? – of je had er wel een maar was vergeten het om te doen, vroeg je of je naar de wc mocht. Daar kon je door het raam zien hoe laat het was. Maar als je onderweg naar de wc het trappenhuis passeerde, kon je ook al op de klok kijken. Dan hoefde je niet per se nog naar de wc te gaan. Het lag eraan of de wc zich ten opzichte van de klas waar je vandaan kwam voorbij of voor het trappenhuis bevond. Het trappenhuis was in het midden, tussen de meisjes- en jongens-wc's in.

Als je niet echt moest maar alleen maar wilde weten hoelang het nog duurde voordat de school uit ging, kon je als je de klok al in het trappenhuis gezien had, dus eigenlijk meteen weer terug naar de klas. Toch ging je dan toch maar naar de wc, omdat het anders zou opvallen dat je zo snel terug was.

We kunnen nog steeds door dat raam van het trappenhuis kijken. En als we onze mobieltjes thuislaten (om te zien hoe laat het is) – die heb je tegenwoordig eerder dan dat je vroeger een horloge kreeg –, is er niks veranderd. Of ja, toch wel. De achterkanten van de huizen van de De Waal Malefijtstraat zijn een beetje opgetrokken.

Teken de petitie voor het behoud van de Christelijke Opleidingsschool op petities.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten