vrijdag 19 maart 2021

Wat is er mis met nostalgie? Teken de petitie! Het kan nog tot 15 juni!

De Oude Kerk als rederijschuur, begin twintigste eeuw.

In De Katwijksche Post van 21 januari jl. reageerde de heer Venema op een artikel van de heren Van Beelen en De Vink, dat een week eerder verscheen in dezelfde krant. We lichten er hier één dingetje uit.

De heer Venema schrijft dat hij de indruk heeft dat de argumenten om de Christelijke Opleidingsschool te behouden 'sterk samenhangen met de nostalgie van de eigen basisschooltijd. De schrijvers van het artikel van 14 januari blikken terug en constateren dat ze, ruim veertig jaar geleden, op de school een heel goede tijd hebben gehad. Dat is mooi om te lezen.'

Om hier meteen bij aan te sluiten: wat fijn, meneer Venema, dat u zo van dit artikel heeft genoten. Wij genieten nog dagelijks, ook in deze tijd, van dit gebouw aan de Parklaan, een parel van de architectuur van de jaren vijftig. Weet u, meneer Venema, u bent zo iemand die we wel vaker hebben zien langskomen in de geschiedenis van Katwijk. In de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen het politiebureau aan de Tramstraat en het gast- en weeshuis aan de Voorstraat werden gesloopt. In de jaren negentig, toen de visrokerij van Schaap, in Katwijk beter bekend als De Krul, werd weggesaneerd. Maar ook al aan het begin van de twintigste eeuw hebben we u langs zien komen.

Want weet u, nostalgie, nostalgische gevoelens, als die niet bestaan hadden, als er niet een groepje mensen was opgestaan die de waarde ervan inzag, dan had de Oude Kerk, de Witte of Andreaskerk aan de boulevard van Katwijk, die schitterende kerk aan zee, al bijna een eeuw niet meer bestaan. De Oude Kerk, uit 1460. Gelukkig waren het destijds de kunstschilders die nog enig gevoel hadden, nostalgische gevoelens, of hoe je het noemen wil, gevoel voor cultureel erfgoed, voor architectuur. Want de kerk, vervallen tot rederijschuur, alle Katwijkers kennen het verhaal, zag er niet meer uit! Maar het waren de kunstschilders (mensen van buiten, altijd mensen van buiten, ik zeg het er maar even bij) die de sloop van de Oude Kerk toen hebben tegengehouden.

Wat is er mis met nostalgie? Wat is er mis met kinderen die in een nostalgische en sfeerverhogende omgeving les krijgen? Die hun laptopjes openklappen in sfeervolle lokalen. Wat is daar mis mee? Als de wifi in orde is, is daar helemaal niets mis mee.

U denkt toch niet dat kinderen onder dit gebouw te lijden hebben. Die gaan gewoon naar school, doen hun ding, maken hun huiswerk en geven daarvan acte de présence in de zonovergoten klaslokalen van een prachtig schoolgebouw uit de jaren vijftig.

En het restaureren van de school en gymzaal? Waar een wil is, is een weg! Met de Oude Kerk is het destijds ook gelukt. En daar moest behoorlijk wat aan worden opgeknapt!

Teken de petitie voor het behoud van de Christelijke Opleidingsschool op petities.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten