zondag 23 februari 2020

Uitzicht over Edinburgh


En het uitzicht was grandioos, over de stad van Robert Louis Stevenson,* toen ik nog op beide benen kon staan. Over de stad van Sir Walter Scott, die daar monumentaal onder zijn toren zit, met zijn hond aan zijn voeten.** Over de stad waar de choroform is uitgevonden – 'Thank God for James Young Simpson's discovery of chloroform anaesthesia in 1847' staat er op het wandbord in de St Giles' Cathedral, waardoor ik niets van het snijden in mijn been hoefde te voelen.***


Soms wilde ik dat het niet gebeurd was. Dat ik de tijd kon terugdraaien. Dat ik gewoon was opgestaan, de heuvel af gegaan, en dat we gewoon die gezellige pint waren gaan drinken in de Sheep Heid Inn, daar onderaan Arthur's Seat, in Duddingston village, aan het meer. Die pint heb ik nog tegoed!

31 januari 2019

* Niet 'de stad van Dr. Jekyll en Mr. Hide', wat ik eerst wilde schrijven, want dat speelt in Londen. Al is wel te begrijpen dat dit soort personages in het hoofd van een auteur uit Edinburgh konden ontstaan.
** Dat monument, in de vorm van een toren(tje), daaronder dus, is nog net te zien, heel klein, rechts op de foto, naast het reuzenrad. Het staat aan Princess Street.
*** In Groot-Brittannië eert men zijn helden. De kerken zijn er vol met beelden en plaquettes. Van James Young Simpson is er ook nog een standbeeld, in Princess Street Gardens, onderaan het kasteel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten