donderdag 16 januari 2020

Vóór de operatie


Voor ik geopereerd ga worden, hebben de operatieassistenten het in de operatiekamer in Leiderdorp over het Katwijks en dat koekele een écht Katwijks woord is, dat alleen daar voorkomt. Collega Mirthe heeft er nog nooit van gehoord. Het betekent knuffelen. 'En ook vrijen,' zeg ik. Het is zo'n woord waarvan je denkt dat het gewoon Nederlands is, omdat het zo Nederlands klinkt. Net als opkoppele voor je mouwen of broekspijpen opstropen. Of dauwele voor rommelig werken of iets gauw wegstoppen. Ik ga me er maar mee bemoeien als patiënt: 'Achterbankje voor achteropje is ook zo'n woord dat je denkt dat het Nederlands is.' Weer een ander vraagt of we wel weten wat een dròòge Dirrek is. Ik roep: 'Een sufferd of een saai persoon.' 'Nee, een gevulde koek,' zegt ze. Maar dan toch zeker en dróge gevulde koek... Zoveel Katwijks vlak voor de operatie, ik ga me maar bekendmaken en zeg: 'Weten jullie wel dat er van de patiënt en Jaap van der Marel dit jaar een woordenboek uitkomt?' 'Dat ga ik zéker kopen,' zegt Timo, de Katwijker in het gezelschap. Hij gaat me zo het roesje toedienen. Maar eerst komt de ruggenprik. Niet veel later ben ik dromenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten