vrijdag 9 februari 2018

De Rabobank – De Voorstraat (12)

De pastorie aan de Voorstraat.

Naast het politiebureau, op de hoek van de Voorstraat en het Noordeinde had je de Raiffeisenbank, later, na de fusie met de Boerenleenbank, Rabobank geheten. In de tijd dat ik jong was, liet ik er nog m'n spaarpotje legen. Toen ik wat ouder werd, ben ik er gauw bij weggegaan.
Rijk geworden van al die hypotheken voor al die Katwijkse koophuizen wilden ze op een gegeven moment wel uitbreiden. Ze hadden hun oog laten vallen op het politiebureau, het oude pand van Meerburg, waarin nu het Katwijks Museum gehuisvest is. Gelukkig ging dat niet door. De sloop van nog een pand van Jesse hadden de Katwijkers waarschijnlijk niet meer getrokken, na de vernietiging van het gast- en weeshuis aan de Voorstraat en het oude politiebureau met het torentje aan de Tramstraat. Maar wel moeten slikken. Want de bank ging onverdroten verder. Als ze het pand van Meerburg niet konden krijgen, gingen ze gewoon naar de overkant, waar de ijzerhandel van Oudshoorn zat, met daarnaast de pastorie waar dominee Vink nog gewoond had. Dat was een dubbel huis met in de hal in het midden een prachtige trap. Dan dat maar slopen. Zo kwam de bank tegenover het museum terecht. Na een paar jaar gingen ze er, nog rijker geworden, alweer uit en kwam er een supermarkt in. Nu togen ze naar een plek bij de jachthaven, waar een oude nettenschuur eraan moest geloven. Ze bouwden er het lelijkste gebouw van Katwijk, met roltrappen. Hoe megalomaan! Een gebouw, compleet detonerend met de omgeving,* waar ze nu ook alweer uit gaan, nu omdat ze moeten krimpen. Hetzelfde geintje als in Katwijk aan Zee flikten ze in Katwijk-Binnen, aan het einde van Rijnstraat, waar mooie panden moesten wijken voor een nieuwbakken bankpand. Ook daar gingen ze uit. De Rabobank, die ooit de Museumjaarkaart uitgaf, maar in Katwijk een spoor van vernieling achterliet.

De Rabobank toen ze nog op de plek zat waar mijn spaarpotje geleegd werd.
Aan de overkant de ijzerhandel van Oudshoorn. Voor de zijmuur waar je
tegenaan kijkt, stond meer naar achteren de pastorie.

* Waar je het ook zou neerzetten, het detoneert altijd, compleet. Dat komt omdat het zo oerlelijk is.

2 opmerkingen:

  1. Ben het weer helemaal met je eens Leendert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Leendert, Ik ben een groot deel van mijn leven in de zomer naar Katwijk op vakantie geweest. Toen dominee Vink nog leefde gingen verbleven wij altijd in de pastorie. Ik vind het fantastisch dat ik nu een foto van de pastorie heb gevonden. Wat was dat een fantastisch huis.

    BeantwoordenVerwijderen