donderdag 11 mei 2017

Zwerf – Catweazle remembered

Ooit had ik een heel lief nichtje. Jamie heet ze. Toen ze klein was, gingen we wandelen in het park. Aan het begin van het park, tussen de bomen en de struiken, was een elektriciteitshuisje. Als je er voorbij was, zag je aan de achterkant, op de stoep van het huisje een zwerver liggen, tussen alles wat-ie bezat en bij zich had. Het haar van de man groeide alle kanten op en je kon z'n gezicht, dat vol met vegen was, nauwelijks zien. Hij lag, of zat, daar al weken. We gingen wel vaker kijken. 'En woont-ie daar dan, die zwerf?' vroeg mijn nichtje. 'En ook als het donker is?' Vragen, vragen. Haar eerste contact met de wereld.


De 'zwerf', zoals mijn nichtje de man steevast noemde, deed me denken aan die beroemde magiër uit míjn jeugd: Catweazle, die – 'Salmay Dalmay Adonay'* – vanaf 1970 op de buis kwam. Als kind durfde je er bijna niet naar te kijken. Dat moet dan wel míjn eerste contact met de wereld geweest zijn.


In 2008 verscheen de serie op dvd. Klik hier voor de Catweazle-fanclub.

Catweazle werd gespeeld door Geoffrey Bayldon, die gisteren overleed.

* Dat was zijn toverspreuk.

2 opmerkingen:

  1. Wat oudere kinderen die graag buiten vertoefden werden bij ons ook wel zwurref genoemd als je ze eens toevallig zag. Zó, ben je daer zwurref! Die zwerf van je nichtje zou zomaar Kattuks kunnen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is grappig. Het klopt dat dat Katwijks is, maar zij is geen Katwijkse.

      Verwijderen