zaterdag 20 mei 2017

Mooi hè,


was dat?

Een voor de Katwijkers welhaast iconisch plaatje. De Voorstraat naar het westen gezien, met aan de linkerkant de Nieuwe Kerk. Links daarvan de Zuidstraat, met nog de oude bebouwing. Aan de rechterkant van de straat, voor de kerk en achter de bomen de School met den Bijbel met langs de straat de muur van het schoolplein. Onder het kleine boompje is nog net de poort naar het plein te zien. Rechts van de kerk en van de bomen de Voorstraat, met van achteren naar voren gezien het weeshuis en het gasthuis en op de voorgrond de garage van Den Hollander met op de stoep een benzinepomp. Adri's moeder had daar een Opel Kadett in onderhoud. De School met den Bijbel, het latere jongerencentrum 't Mallegat, de pastorie daarachter, de latere oudheidkamer van het genootschap Oud-Katwijk (op de foto niet te zien) en het gast- en weeshuis, de laatste twee creaties van architect H.J. Jesse, werden in de jaren tachtig, tot groot verdriet van velen, gesloopt. Alleen de kerk, ook een ontwerp van Jesse, is er nog en staat momenteel ter restauratie in de steigers.

2 opmerkingen:

  1. Van dit soort kaarten word ik echt weemoedig. Wat is er veel vernield in Katwijk. De Duitsers hebben dan wel de Boulevard en omgeving vernield, maar de bestuurders van Katwijk deden daarna de rest. En zo ging het in veel dorpen en steden. Wim Sonneveld zong er over: ' maar blijkbaar deden ze het verkeerd, het dorp is gemoderniseerd.

    Jack Vl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inge Blanc-van Werkhoven5 juli 2017 om 07:50

    Aan dat lied denk ik ook altijd Jack. Het is inderdaad heel zonde wat daar en elders allemaal gesloopt is. Er is een zielloze bedoening voor in de plaats gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen