zaterdag 3 september 2016

Bij het pierement – Koninginnedag negentiennogwat

Leuntje, Agaath en Pietje.

Zo moet het gegaan zijn. Op die Koninginnedag op de laatste dag van april. Het was lekker weer. Je kon op strand zitten. De dochters hadden moeder meegenomen. Ze hadden door de Voorstraat gelopen, tot ze bij het plein voor Hotel Noordzee waren. Daar stond dat beroemde draaiorgel van Perlee, helemaal uit Amsterdam gekomen.
'Moe, maakt u even een foto van ons?'
'Nee hoor, dat kan ik niet. Laat Maartje het maar doen. Ik hoef er niet op hoor.'

Maartje, Pietje, moeder Pietje, Leuntje.

Op het strand waren ze wel met haar op de foto gegaan.* Eerst had Agaath de foto genomen en toen Maartje, of was het andersom. Twee jongens zijn in het zand aan het graven. Het is druk op de Boulevard. De mensen hebben hun zondagse kleren aan. Nog gekocht voor de Pasen.

Op het draaiorgel staan vlaggetjes en de kinderen hebben sjerpen om. Kijk Pietje eens lachen naar ze. Ze heeft het helemaal niet door dat ze op de foto gaat. Leuntje wel, die lacht recht in de camera. Agaath lacht ook. Er wordt vast leuke muziek gedraaid. En dat jochie met die Mexicaanse hoed, zou dat een straatschoffie zijn uit Amsterdam, meegekomen met het orgel?**

Leuntje, Pietje, moeder Pietje, Agaath.

*De foto's moeten na 1953 genomen zijn, misschien vroeg in de jaren zestig. In 1953 werd Hotel Noordzee gebouwd, maar de hotels en restaurants daarnaast zijn van later tijd.
** Nader onderzoek leert dat het draaiorgel ook dichter uit de buurt kan zijn gekomen, omdat Perlee vooral als orgelbouwer bekendstond, niet zozeer als orgeldraaier. Met dank aan Pieter Allersma voor de informatie.

6 opmerkingen:

 1. wat een prachtige foto`s en kostelijk verteld verhaal erbij! gr Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reconstrueren, redden wat er nog te redden valt. Ze kunnen het je niet meer zelf vertellen.

   Verwijderen
  2. Leuke foto's en een mooi verhaal (uit overlevering?).
   Het lijkt mij dat de foto's door een professional genomen zijn, in die tijd hadden de meeste particulieren hooguit een click-clack Kodak box met foto's van matige kwaliteit.
   Fijn dat iemand als jij de recente geschiedenis van Katwijk levend houdt.
   Groet, C@se

   Verwijderen
 2. We kunnen het nog steeds vertellen hoor:
  Het orgel hebben we nog steeds.
  In 1953 was het verhuurd aan een Haagse orgelman die dus voor die dag helemaal,samen met z’n medewerkers, met het orgel naar Katwijk kwam gelopen. Ca. 1100kg niet aangedreven of geremd gewicht.
  Sterke hardwerkende mensen.
  En dan ook nog met de hand draaien.
  Zo te zien was het een prachtige lentedag.
  Dus extra feest.
  Dank voor het plaatsen van deze mooie foto.
  Met vriendelijke groet,
  Fa.G.Perlee Draaiorgels, Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kleine correctie op ons verhaal n.a.v. enkele opmerkingen te weten: Het orgel was in 1953 niet in Den Haag, maar in Leiden verhuurd. Is ook logischer aangezien dat een stuk dichter in de buurt ligt van Katwijk ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk deze foto's te zien! Mijn oudtantes hadden een grote, vriendelijke lach. Zó herinner ik me ze. En ze spraken netjes omdat ze (beide?) in Wassenaar werkten bij rijke gezinnen in mooie huizen. Mijn opoe kon ook hartelijk lachen, maar op de foto gaan vond ze niet echt fijn.

  BeantwoordenVerwijderen