zaterdag 3 januari 2015

Hervormde katten


Zei Reve ooit dat katten katholiek waren? Voor een gedeelte is dat waar. Want je hebt ook hervormde katten. Dat zijn katten met een kerkje op hun kop: de Oude Kerk van Katwijk aan Zee. Kijk maar. Deze katten zijn grotendeels zwart met meestal een witte buik en witte poten maar op hun zwarte kop dat witte kerkje. Je kunt ook zeggen dat ze een zwarte jas met capuchon aanhebben, maar 'getekend' zijn door dat kerkje. Mosje was zo'n kat, met die Katwijkse kerktoren op z'n neus en de twee zijbeuken daarnaast. En deze kat ook, die hier iedere dag op bezoek komt, dat is ook een Nederlands-hervormde kat.* Er zijn er veel van.

Vroeger waren dat nog katholieke katten, toen de Oude Kerk nog katholiek was. Maar na de Beeldenstorm van 1566 is dat allemaal veranderd. Toen waren ze opeens hervormd. Als je heel goed kijkt, zie je zelfs het haantje op de toren op hun kop.


Je moet het zien, die kerk, dat kerkje, je moet het toevallig weten. De meeste mensen zien het niet en delen de hervormde katten dan zomaar bij de katholieke in, waarmee ze deze minderheid onder de katten geen recht doen.**

* Tegenwoordig worden Nederlands-hervormde katten ook wel aangeduid als 'katten behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland', afgekort P.K.N.
** Opgemerkt moet nog worden dat hervormde katten geen onderscheid maken tussen 'licht' en 'zwaar'. Ook dragen zij geen hoeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten