donderdag 10 oktober 2013

KLM-huisjes (3)


Kijk es, wat mooi! Mark Zegeling is in alle 94 huisjes op visite geweest en schreef daar een prachtig boek over. Een boek waar je niet omheen kan: 432 pagina's dik, 307 x 240 x 27 millimeter in omvang en 2129 gram zwaar! Vol verhalen over wat zich achter de gevels van de KLM-huisjes heeft afgespeeld. Verhalen van lang geleden en van wat recentere datum, waarin een bonte stoet van historische figuren voorbijtrekt: Willem van Oranje, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Toon Hermans, Mick Jagger, Helene Kröller-Müller, Peter Stuyvesant – van 'de wereld van...' – Richard Nixon, keizerin Sissi, Jan Steen, Frank Lloyd Wright, enz. enz.
Een beetje vreemdsoortig geschiedenisboek is het natuurlijk wel, dat de geschiedenis van deze min of meer toevallig bij elkaar terechtgekomen miniatuurhuisjes belicht. De verzameling bepaalt de inhoud van het boek. Maar dat maakt dit boek nou juist zo leuk. Daarbij komt ook de architectuur van de panden uitgebreid aan bod, en passeren nog tal van andere wetenswaardigheden het oog van de lezer. Een heerlijk boek voor als het een beetje kouder wordt, sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen en alleen spanjolen zich nog op de daken wagen. Dus steken we de open haard maar eens aan en gooien nog een blok hout op het vuur, een glaasje binnen handbereik. En als het een beetje heeft meegezeten in het leven, dan bevinden we ons met dit tijdverdrijf achter zo'n mooie gevel.

Ga naar de website van Mark Zegeling en neem alvast een voorschot op de inhoud van boek door onder boek op de diverse plaatjes te klikken. De plaatjes corresponderen met de hoofdstukken die over de huisjes gaan.

En om niet heel Huize Zeezicht door te hoeven spitten, heb ik KLM-huisjes (1) en (2) hier ook maar even aanklikbaar gemaakt.

1 opmerking: