woensdag 11 april 2012

Betoverend


Panorama Mesdag. Je komt er misschien drie keer in je leven. En iedere keer is het weer even betoverend. Tenminste, ik denk dat ik er nu drie keer geweest ben. Weer dat donkere trapje op, en dan... die ruimte, vol licht. Licht dat telkens weer verandert, terwijl je niet ziet waar het vandaan komt. Wat je ziet is een doek, een schilderij, van reusachtige afmetingen, helemaal rondom, zonder lijst en zonder einde. Met uitzicht naar alle kanten. En dat licht dat verandert, komt via het raam in het dak, op dat doek, dat telkens weer verandert, alsof het leeft.


Op zo'n dag als vandaag, met een zonnetje en wat losse wolken, kun je er gerust naartoe gaan. Dan is het doek één groot, bewegend spektakel. Een lust voor het oog!


Panorama Mesdag is Scheveningen in 1880 gezien vanaf het Seinpostduin. Het werd in slechts vier maanden geschilderd door H.W. Mesdag, bijgestaan door zijn vrouw S. Mesdag-van Houten, voor het dorp Scheveningen, Th. de Bock, voor de lucht en de duinen, en G.H. Breitner, voor de cavalerie en artillerie. De doorsnede van het panorama is 35 meter, de afstand van de leuning tot het doek is 14 meter, de hoogte van het doek is 14 meter, de omtrek 120 meter en de oppervlakte 1680 vierkante meter.

Alles over het grootste schilderij van Nederland op panorama-mesdag.com.

2 opmerkingen:

 1. adri van beelen15 april 2012 om 15:30

  Komt goed uit dat ik er vorig jaar een uitzending van Sporen van Vroeger aan wijdde. Kijk hier: http://televisie.rtvkatwijk.nl/sporen-van-vroeger-mesdag-3/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk filmpje, Adri. Dus door die storm in 1890 is het toerisme daarna in Katwijk een beetje op gang gekomen. Dat is een interessant gegeven. Maar wel, je moet erheen, naar Panorama Mesdag, om het echt te ervaren, wat ik zei, met veel zon en wolken, dan gaat dat 'plaatje' echt bewegen en zie je nergens meer dat het een doek is.

   Verwijderen