woensdag 24 augustus 2011

Regen (2)

'Het is maar water,' zegt een collega van me altijd, als hij op zijn scooter door de regen heen op zijn werk verschijnt. Hij zegt het ook als die regen uit hevige plensbuien bestaat en je er misschien de hele werkdag over doet om weer op te drogen.
Maar als je je goed voorbereidt, hoef je van regen natuurlijk helemaal geen last te hebben. Zoals we ervoeren tijdens het wandelen van de West Highland Way, in de Schotse Hooglanden. Op twee van de negen dagen hadden we toen doorlopend regen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dikke, vette regen. Dan keek je tijdens het ontbijt uit het raam van je bed-and-breakfast en dan regende het al.
Onze gezichten straalden in dat geval van blijdschap. Het betekende namelijk dat je je goed kon inpakken, nog vóór de wandeling begon, en dat je de rest van de dag (redelijk) droog zou blijven. Kreeg je bij een droog begin van de dag onderweg een bui over je heen, tijdens de wandeling, dan was dat anders, moest je je soms haasten om je regenpak aan te trekken, half hinkelend en struikelend, óver je bergschoenen heen (want het is niet verstandig die onderweg uit te trekken met het oog op blaren), en was je al bezweet van het lopen.
Nee, vooraf in alle rust je regenkleding aantrekken is het beste. Je stelt je daarbij in op een rustiger looptempo, waardoor je niet bezweet raakt. Jas open als de bui wat minder wordt. En als de bui toch pas later losbarst, gaat lopen met een paraplu ook goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten