zondag 5 juni 2011

Blommig

Onlangs was ik op de verjaardag van Michel en kwam het gesprek op boeken. Ik had net Dienstreizen van een thuisblijver van Maarten 't Hart gelezen. Prachtig! Het boek was toevallig 'langsgekomen'. Misschien dat ik 't Hart al wel 30 of 35 niet meer gelezen had. Ik dacht, kom, laat ik eens kijken wat het is, hoe het ook alweer was. Een echte verteller, die 't Hart. Michel had pas nog Een deerne in lokkend postuur gelezen, de autobiografie uit 1999. Dienstreizen stond nog op stapel  – dan maar niets verklappen verder – maar Rick was het al wel aan het lezen. 't Hart, dat lazen we toch toen we jong waren? Waren er dan geen andere goede boeken meer tegenwoordig, of was er zoveel reclame voor dit boek gemaakt? Ik had maar één interview met de schrijver gezien. Dat we alle drie ongeveer tegelijkertijd met Dienstreizen bezig waren – het net gelezen hadden of van plan waren het te lezen –, was wel een toeval. De wereld was klein. Maar ze kon nog kleiner...

De dickensachtige verteltrant van 't Hart had me getroffen en ik wilde wel meer verhalen als in Dienstreizen lezen. Wat had ik in al die jaren gemist? Na enig zoeken stuitte ik op Verzamelde verhalen (2001). Een dikke pil, waar ik voorlopig mee vooruit kon. Op een dag las ik het verhaal 'De tegenspeler'. Daarin maakt de hoofdpersoon, die net heeft leren schaatsen, een lange schaatstocht met oom Henk. Als ze al een tijd onderweg zijn, stelt oom Henk voor om maar eens op zoek te gaan naar wat hij noemt 'een blommig tentje' (p. 89). Blommig betekent hier 'gezellig'. Het zijn Maassluisenaars in het verhaal en ze gaan op zoek naar een tent op of langs het ijs waar je chocolademelk kan drinken. Toen ik het las, dacht ik, blommig, misschien is dat behalve Maassluis ook wel Katwijks. In Van Dale (13e, herz. dr., 1999) vind je bij blommig een verwijzing naar bloemig, dat onder andere gewestelijk 'fleurig' kan betekenen. Dat is bijna 'gezellig'. Ik heb het vast wel eens in het Katwijks gehoord.
De volgende avond sprak ik Jaap, met wie ik het Katwijks woordenboek maak en legde hem het woord blommig voor. Ik vertelde dat ik het uit een verhaal van Maarten 't Hart had. Waarop hij vol verbazing antwoordde dat hij hetzelfde verhaal net gisteren ook gelezen had. Maar niet in Verzamelde verhalen maar in de bundel De huismeester (1985), waarin het oorspronkelijk verschenen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten