zaterdag 19 juni 2021

Het huis aan de Emmalaan

Emmalaan 5, Oegstgeest.

Dit is het huis uit 't Hooge Nest waar in de oorlog concerten worden gegeven. Bij de familie Blomsma. Op een van de laatste concerten komen ze allemaal weer bij elkaar... wie er nog over zijn na de oorlog: Haakon, Piet, mevrouw Kramer, Lien en Eberhard.* Het is 6 mei 1945. Terwijl ik de foto maak, komt de buurvrouw van nummer 3 naar buiten. 'Dit is toch het huis uit 't Hooge Nest waar in het boek die huisconcerten worden gegeven?' vraag ik. 'Ja, dat klopt,' zegt ze. 'Het is wel een beetje uitgebouwd en had waarschijnlijk meer het formaat van dat huis op de hoek.' Emmalaan 1 vormt een hoek met de Terweeweg en heeft een moestuin, waarin nu klaprozen staan.

Emmalaan 1.

In Oegstgeest in bange dagen** lezen we over dit 'feestconcert' op 6 mei 1945:

'Blijdschap – een bijzonder concert

De illegale pers heeft haar lang verwachte en soms al maanden tevoren gemaakte bevrijdingsnummers uitgedeeld. "Nederland is vrij", is de gedachte die iedereen beheerst.
Op zondag 6 mei vinden in alle kerken herdenkingsplechtigheden plaats. Ook vele Oegstgeestenaren hebben zich naar de kerk begeven om God te danken voor de bevrijding.
's Avonds geven enkele mensen in het dorp ook op andere wijze blijk van hun vreugde. Om acht uur – "Sperr"-tijd is er niet meer! – begint er een feestconcert in het huis van de familie Blomsma (Emmalaan 5). 
Diverse beroeps- en amateur-musici verlenen hun medewerking. Ramen en voordeur staan open. Mensen stromen toe. De twee woonkamers van huize Blomsma zijn te klein voor het aantal toehoorders. Maar ook buiten kan men immers luisteren!
Gerard Blomsma speelt hobo en Eberhard Rebling piano. Haakon Stotijn speelt ook hobo, door zijn vrouw Mieke begeleid op de vleugel. Er wordt hoofdzakelijk muziek van Nederlandse componisten ten gehore gebracht.
Wat een genot om in vrijheid te kunnen concerteren. Eberhard Rebling is gelukkig, maar ook bedroefd. Hij denkt terug aan de huisconcerten die hij en Lin tijdens de oorlog nog samen hebben gegeven. Rebling weet niet dat Lin de oorlog heeft overleefd...'***

De klaprozen heb ik 's ochtends al gefotografeerd. Toen waren ze op z'n mooist.

* Roxane van Iperen, 't Hooge Nest, 27ste druk, 2021, pp. 355-357.
** Riet van Dort & Bert Driessen, Oegstgeest in bange dagen. 1940-1945. Oegstgeest, 1994, p. 191.
*** In de romanversie (boven) komt Lin/Lien tijdens het concert net aanlopen over het pad naar de voordeur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten