dinsdag 12 maart 2019

Gevilte vachten

Cotswold

Ze heeft hem speciaal voor ons uit Engeland laten komen, een echte Cotswold. Want die vonden wij zo mooi bij Wil en Arris op de bank, met al die krullen. De Lincoln die ze al die tijdje voor ons bewaard had als mogelijk alternatief, is inderdaad een wat dun vachtje. We zien ze nu naast elkaar. De Cotswold is veel voller en glanzender. Zo aardig van Paulette om die vacht nog even helemaal voor ons te prepareren.

Bluefaced Leicester

Al die wol, zo'n hele vacht moet, ook als hij vervoerd wordt, bij elkaar blijven als een dikke lap, want er zit geen huid, geen schapenvel aan. Het is alleen de afgeschoren vacht, het schaap hoeft er niet voor dood. Dat is een mooie gedachte. Als de vacht hier aankomt, wordt hij door Paulette van De groene aarde gevilt (met een t). Dat betekent dat er wol van een bergschaap tegen de achterkant aan 'geplakt' wordt. Die wol is daarvoor goed geschikt. Ze wordt met water en groene zeep zo lang gewreven tot er tegen de achterkant van de vacht een vilten lap ontstaat. Een wollen deken eigenlijk. Die soepel valt en niet uitdroogt zoals een schapenvel dat doet.

Walliser Schwarznase

Met de Cotswold heeft Paulette ook nog Bluefaced Leicester geïmporteerd en gevilt. Die nemen we gelijk ook maar mee. Net dreadlocks, die vacht. Prachtig. Leggen we bij het bed. Wil neemt ook nog een vacht mee, van een Walliser Schwarznase. Het lijkt wel beatlehaar, of is het een punkkapsel? We moeten ze maar gaan verzamelen. In het heerlijke lichte huis van Paulette hangen de vachten zelfs aan de muur. Dus als banken, fauteuils, bedden en vloer ermee bezaaid zijn, heb je altijd nog de verticale ruimte tot je beschikking. Tussen de vachten hangen ook nog prachtige vilten kunstwerken, van alleen maar het pure vilt. Heerlijke plek om even rond te hebben mogen kijken.


En wat een mooie gedachte (ja, nog een) als we weer thuis zijn in die drukke Randstad, om nog voor we de Cotswolds bezocht hebben daar al een echt en supermooi souvenir vandaan te hebben, via Friesland tot ons gekomen. Als dat geen dubbeldikke voorpret is.

1 opmerking:

  1. Wat een leuk stukje is dit geworden! Heel gaaf dat je op het schapenras kunt klikken en direct een foto en informatie over het betreffende ras kunt lezen. Dan herken je ook zo grappig het bijbehorende vacht op de foto's hierboven. Ja, ze zijn prachtig deze schapen!!!

    BeantwoordenVerwijderen