zaterdag 1 juli 2017

Het huisje van Pietje van de Kerk

Foto: Wim van Duijvenvoorde

Familie van me was vanmorgen op de Nieuwe Kerk* en stuurde me deze foto van het huisje van Pietje van de Kerk. Zo werd m'n overgrootmoeder genoemd, Pietje van Rijn, haar meisjesnaam was Guijt. Ze woonde naast de kerk en deed ook veel voor de kerk. In het gebouwtje links naast haar huis verzorgde ze de doden en schonk er koffie voor de rouwenden.

Het huis in 2015, Voorstraat 77A.

M'n overgrootmoeder is bijna honderd geworden. Ze kwam al jong in het huis inwonen bij een oom en tante, heb ik me laten vertellen, en is er altijd gebleven.

Het huis in 2015, met de serre en het kerkplein.

M'n tante Agaath was de laatste die er woonde, nadat ze jarenlang haar moeder had verzorgd nog bijna dertig jaar. Daarom was het voor mij ook vooral het huis van tante Agaath. Ze heeft er haar hele leven gewoond. Nadat ze op 23 februari 2016 overleed, stond het huis nog geruime tijd leeg. Nu wonen er nieuwe mensen in. Dat is onwezenlijk. Het hele huis wordt verbouwd. Op de zolder hebben ze er een groot dakkapel in gemaakt. Op het zuiden. Wat zal dat warm zijn 's zomers. Het was er altijd al zo warm, in het huis, ook zonder dakkapel.

Woensdag zou tante Agaath 87 zijn geworden.

* Met dank aan Wim en Marja van Duijvenvoorde. De kerk staat in de steigers en het publiek werd in de gelegenheid gesteld met een lift omhoog te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten