zondag 1 november 2015

De koude lucht... – Edinburgh Hogmanay (4)


'De koude lucht, zwanger van de vorst en rook uit talloze schoorstenen – de lucht van kolenkachels.' Maar daardoorheen ook altijd nog, winter en zomer, de lucht van gist, van bier – had ik dat al verteld? –, uit de stadsbrouwerij, Caledonian Brewery, een paar straten verderop. Ik heb er één foto van, uit 2004, toen ik het Fife Coastal Path gelopen had en voor het eerst bij Mrs Burns logeerde. Je ziet de wolk van damp boven de huizen uit.


Ik wil nou na al die jaren wel eens weten waar die brouwerij zit, waar die damp, die lucht vandaan komt. Het adres dat ik van de website haal, tik ik in op Google Maps: '42 Slateford Road' en... daar komt de rest al: 'Edinburgh, Verenigd Koninkrijk'. Kijk, daar onder die omgekeerde druppel met een A erin, is het. En Gilmore Place is die straat met die knik erin, een beetje rechts boven het midden, onder het kanaal. Gilmore Place 67, van het guesthouse, is net voorbij de knik naar het zuidwesten, waar ik m'n pijltje maar even heb neergezet – je moet even zoeken om het te vinden. Dat is ongeveer een kilometer van de brouwerij vandaan. Als je uit het guesthouse wat naar links kijkt en de wind staat goed, kun je dus inderdaad die wolk zien.

Rechts, iets ten zuidoosten van het guesthouse, zie je de golfvelden van Bruntsfield Links en Bruntsfield Place (de A 702) met ten noorden daarvan Home Street. Dat is waar Gilmore Place op uitkomt. Tussen Bruntsfield Place en Home Street zitten nog twee stukken straat, achtereenvolgens van zuid naar noord Barclay Place en Leven Street, maar die zie je pas als je op die plek op het plaatje inzoomt. Leven Street is waar Bennets Bar zit, naast het Kings Theatre.


Ik zoom eens wat in op de brouwerij. Kijk, een schoorsteen, een veelheid aan gebouwen en gebouwtjes, twee ketels op het erf, een spoor voor de trein, maar ik zie geen perron bij de brouwerij, wel een muur rechtsboven en daarachter een begraafplaats met veel groen, North Merchiston Cemetery. Slateford Road loopt onder in beeld voor de brouwerij langs. Het spoor voor de trein gaat naar Haymarket Station in het noorden. Dat is een kopstation, waar je de trein kunt nemen die over de Forth Rail Bridge gaat, het achtste wereldwonder dat over de Firth of Forth ligt.


Ik zoom nog wat verder in. Kijk, daar staan de pallets met biervaten, om de pubs te bevoorraden. Nou, daar hoef je geen modelspoorbaan voor aan te leggen, zo makkelijk als dat dichterbij halen gaat. Kijk, en er lopen overal zebra's over het terrein. En voor de brouwerij stopt een bus.

6 opmerkingen:

 1. leuk he Google earth...gr Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, prachtig. Die plaatjes zijn net een modelspoorbaan van bovenaf. Je hoeft 'm alleen gelukkig niet eerst helemaal in elkaar te zetten om er een foto van te maken.
  Ik had dit bericht al heel lang geleden gemaakt, en heel omslachtig, door van de plaatjes op Google Earth foto's te maken. Maar dat werkt uiteindelijk wel veel beter op een blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op het braakliggend terrein achter Doreen's B&B A Star Villa schuinsweegs van Mrs Burns stond ooit een zuivelfabriek waar de jonge Sean Connery z'n melkrondes begon...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuk stukje. Het toeval wil dat wij net terugkomen van een bezoek aan Edinburgh en ook in de brouwerij zijn geweest. Mijn man heeft een aantal keren daar gebrouwen voor het ale festival van een pub-keten: J.D. Wetherspoon. Ook nu is er weer een ale-festival en heeft hij weer een ale gebrouwen genaamd Flying Dutchman spice ale. Daarom was het wel heel toevallig om bij thuiskomst direct dit artikel aan te treffen op Facebook.

  BeantwoordenVerwijderen