woensdag 19 februari 2014

Tijd om te kijken

Onder in het trappenhuis. Still uit 'Het filmzaaltje' in de serie 'Sporen van vroeger'.

Vanavond had ik eindelijk de tijd om naar mezelf te kijken. Hoe was de uitzending geworden? Stond ik er na die paar maanden nog wel achter, wat ik toen gezegd had? Had ik er geen rare dingen uitgeflapt? Maakte ik geen gekke bewegingen? Trok ik niet met m'n oog, neus, mond of oor? Sprak ik nergens voor m'n beurt? Konden de mensen me überhaupt wel verstaan? Ik heb nu eenmaal een neiging tot mompelen.

In het filmzaaltje. Still uit 'Het filmzaaltje' in de serie 'Sporen van vroeger'.

Nou, het viel allemaal best wel mee. Meer dan mee zelfs. Zelden zo'n prachtprogramma gezien. Geen strakke regie of andere beperkingen. Misschien dat daardoor de gesprekken zo soepel verliepen. De enige regie die er was, was dat we onder in de school zouden beginnen, letterlijk onder aan de trappen van het trappenhuis, om uiteindelijk, al keuvelend en herinneringen ophalend, boven in de school te eindigen, in het filmzaaltje. Die hele wandeling omhoog met alles wat er onderweg gebeurde, zoals het meisje dat de klassen rondging om te trakteren en op haar hoofd een hoedje droeg met 'Weer een jaartje wijzer', waarmee we weer mooi konden aansluiten bij de naam van de school: 'Opleidingsschool' – geen school in Nederland die zo heet, en al helemaal geen lagere school –, al die toevallige gebeurtenissen in dat ene uurtje filmen, ze vielen allemaal op hun plek en kwamen allemaal op het juiste moment. Zoals die scène met die jongen die de klas nog in wilde terwijl Adri de deur al had dichtgedaan. Schitterend. Je moet het zien om het te begrijpen. Als Adri vertelt dat ie altijd naar de wc ging om daar uit het raam te kijken hoe laat het op de kerktoren was, gaat zelfs de camera even door de knieën, om aan te geven hoe klein, of groot, we toen waren. Allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat er een lekker verhaal ontstaat. Verfrissende televisie!

En om het te zien, moest ik wel even helemaal naar m'n dochter, want ik heb geen Ziggo. Maar dat had ik er graag voor over. Over een paar weekjes kan de hele wereld het zien, op YouTube.

4 opmerkingen:

 1. Ik ga kijken, moet ik eerst even uitvissen wanneer het wordt uitgezonden. Maar naar wie zwaaien jullie eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naar wie zwaaien wij? Ja, we bewegen onze armen, maar ik zou naar de uitzending kijken om het te weten. Ziggo, kanaal 41, ver na 20.30 uur, na de sport. De hele programmering staat in het bericht 'Het filmzaaltje op televisie' van vrijdag 14 februari.

   Verwijderen
 2. Ik heb het nog niet gezien. RTVKatwijk zit weliswaar (ergens) op mijn tv, maar niet zo in mijn systeem. Kun je geen linkje aanmaken, want het zal toch ook wel via internet te zien zijn? Mooie trappen, overigens. En veel mannen in truien.
  Tot slot die naam, Opleidingsschool. Vreselijk als een school zo heet. En dan gebruiken ze ook nog die afkorting COS. Dan lijkt het wel wel zo'n bloedeloos adviesorgaan voor het ministerie van onbehoorlijke zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het linkje komt, uiteraard, zou ik bijna zeggen, na deze week, als na de herhalingen, de uitzending op YouTube wordt gezet, tot in alle eeuwigheid. En dan die truien: het was winter toen we de opnames maakten, begin december, en ik weet nog dat het die 6e december hagelde onderweg, heus waar. Jij hebt duidelijk geen warme herinneringen aan de Christelijke Opleidingsschool.

  BeantwoordenVerwijderen