zaterdag 18 januari 2014

Twee kerken op één plein, of hoe het Andreasplein aan grootheidswaan ten onder ging


Even uit het gareel...

Het Andreasplein is een mooi, open plein, achter de Oude Kerk in Katwijk. Het kan er winderig zijn, zo vlak aan zee, maar ook zomers zonnig. Je kan er heerlijk toeven, op een terrasje of een bankje, met uitzicht op de kerk en de huizen rondom op prettige afstand. Exact drie jaar geleden is het plein netjes opgeknapt, met als sluitstuk een waterkunstwerk en viskiosk. Maar de verf van die vistent is nog maar net droog en nu alweer komt de gemeente met het plan om op het plein een cultuurhuis te bouwen. Cultuurhuis is een modieus woord voor een theater, bioscoop en bibliotheek in één. Aardig bedacht natuurlijk, zo'n cultuurhuis, maar niet op deze plek. Want kijk eens goed naar de tekening van het plan. Zo'n puist van een gebouw, tussen al die lage bebouwing. Dat ga je daar toch niet neerzetten. Het neemt zowat het halve plein in beslag en is net zo groot als de kerk ertegenover. Het mist alleen nog een toren. Anders hadden we, warempel nog aan toe, twee kerken op één plein gehad. Kijk nog maar eens goed. En vooral ook naar de massastudie hieronder.

En al die mensen dan, die daar nu nog zo heerlijk wonen, met hun balkonnetjes aan het plein, wat gebeurt daar dan mee, als dat gebouw er komt? Die moeten weg. Hun, veelal nog nieuwe huizen worden gesloopt.* Anders past het niet, het cultuurhuis. Want het cultuurhuis, dat is zo groot, zo heel erg groot, zo megalomaan gigantisch waanzinnig groot, daar moet alles voor wijken, dat slokt de hele oostwand van het plein op. De hele oostwand en nog flink wat ruimte daarachter. Echt, hoe krijg je het verzonnen!

Oplossing: oppakken, dat gebouw, nu het nog kan, en verplaatsen naar het Baljuwplein, of beter nog, boven op de nieuwe zeereep zetten, op de daarin te bouwen parkeergarage. Nadat je je bolide hebt geparkeerd, kun je dan mooi binnendoor omhoog, om van een toneelstuk, film of boek te gaan genieten. Bijkomend voordeel van een cultuurhuis direct aan zee is, u raadt het al, dat de strandbibliotheek niet ieder jaar weer opnieuw hoeft te worden opgebouwd. Zo sla je twee vliegen in één klap en kan van het geld dat dat oplevert weer iets anders leuks bedacht worden. Ik weet al wat! Een kamertje in dat gebouw op de zeereep, een kamertje met uitzicht op zee, waar ik lekker aan Huize Zeezicht kan werken.

En voor het Andreasplein weet ik ook wel een oplossing. Gewoon wat boompjes, wat simpele boompjes. Dat staat zo aardig op een plein. Wat groen. En straks, als er bijna geen wind meer uit zee komt, zullen die boompjes dat vast wel overleven. Want bakstenen en beton, daar hebben we al genoeg van in Katwijk. En dan de kerk, het icoon van Katwijk! Ook al zo'n project aan het worden ondertussen. Is de witte verf op? Worden er geen kwasten meer gemaakt? Iedere schilder kan je vertellen hoe je dat doet, een muurtje witten.

Het moge duidelijk zijn: ik ben vóór de stelling die deze week in De Katwijksche Post staat, die luidt dat het cultuurhuis niet op het Andreasplein moet komen.

De zogenaamde 'massastudie' van het cultuurhuis. Stel, je komt aanrijden vanaf
de Koninginneweg. Al van heel ver zie je dan dit flatgebouw oprijzen. Vierhoog!

* Katwijk heeft een traditie hoog te houden als het om slopen gaat. We noemen maar even het oude politiebureau en gast- en weeshuis, twee pastorieën aan de Voorstraat, de sanatoria van het Zeehospitium, de karakteristieke panden in de Badstraat en Voorstraat, de huizen in de Hoogstraat, Havenstraat en daaromheen, de pakhuizen aan het Prins Hendrikkanaal, de rokerij van De Krul in de Schoolstraat, de huizen aan de Tramstraat, het tramstation aan de Tramstraat, de dammetjes en hofjes in de Zuidstraat en de Louwestraat, en ga zo nog maar even door. De monumenten die er nog over zijn, zijn op één hand te tellen.

8 opmerkingen:

 1. Ha Leendert,

  Helder standpunt! Dank.

  Bas Zweng
  (org. Stop de Kolos van Jos)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leendert, helemaal waar, niets tegenin te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Totale waanzin, die cultuurtempel op deze plek. Waar ik mij nog meer aan erger is hoe de directie van de bibliotheek geen afstand durft te nemen van dit onethische plan. Sterker nog, de bibliotheek probeert zichzelf zelfs een directe plek in de gemeenteraad te verwerven in maart, om zo nog meer invloed op de besluitvorming te krijgen. De Katwijkse politiek is verziekt. Ik vraag me af hoe lang de Oude Kerk nog zal blijven staan. Het college wil de Digros toch naar het centrum verhuizen? Dan moet je daar wel een plekje voor maken natuurlijk. Dus, weg met die kerk. Neemt te veel plek in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal met je eens, maar even één correctie: Pleinen kunnen niet ten onder gaan aan grootheidswaanzin, dat kan alleen bij mensen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het de grootheidswaan van de mensen die die gebouwen op die pleinen willen neerzetten. Dus gaat het Andreasplein ten onder aan de grootheidswaan van de mensen die zo'n megalomaan gebouw als het Cultuurhuis daar willen neerzetten.

   Verwijderen
 5. Kolos de klos.

  Al die inwoners die massaal gereageerd hebben om het Andreasplein te behoeden voor die bonk stenen, dank u zelf en geef u zelf een hand. Mooi dat u er wat van gezegd heeft. Bij uw partij, favoriet raadslid of via de de gemeente. Het heeft zin gehad. De woeling onder de inwoners aan het plein is verhuisd naar de plek waar hij is veroorzaakt: aan de Zeeweg. De vele reacties (dik 220) zijn inmiddels een steentje in de schoen van het college geworden. Hoe nu verder met deze hachelijke klus? De gekantelde Kolos ligt immers aan brokstukken. Volgens de Griekse overlevering ontraadde het orakel van Delphi de toenmalige ‘hoge heren’ op Rhodos om de gevallen Kolossus weer te herbouwen. Ergo, mocht iemand een aktie ‘Help de Kolos, steun Jos! organiseren, is het handig om eerst de lokale grootheid te consulteren. Ik wens het nieuwe college daarbij veel wijsheid toe om tot een evenwichtige beslissing te komen.

  Hartelijke groeten,

  Bas Zweng

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Bas Zweng, er waren op dit ene bericht meer dan duizend lezers. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Meestal kijken er vijftig tot honderd mensen naar een bericht. Aan die meer dan duizend reacties zie je hoe dit leeft onder de bevolking. Dat huizenhoge gevaarte op het Andreasplein was natuurlijk te gek voor woorden. Er is helaas al weer veel (verspild!) geld in de plannenmakerij gestoken, maar het cultuurhuis op deze plek is hopelijk van de baan. U ook bedankt voor uw reactie.

   Verwijderen
 6. Leuk om te 'horen', Leendert. En ook goed dat het leeft. Men kan niet meer zomaar eventjes een plan erdoorheen jassen. De 'Stop de Kolos van Jos' aktie heeft toch nog wat opgeleverd: dat de bescheiden Katwijker niet alles over zich heen laten gaan en hebben gereageerd. Dat vind ik geweldig!

  Blijf alert en laat je horen. (ook op 19 maart met de verkiezingen)

  Hartelijke groeten

  Bas Zweng

  BeantwoordenVerwijderen