donderdag 27 december 2012

Doe het niet!

Al eens op het plaatje hiernaast geklikt? Het is het beeld van de radar van al die duizenden vogels die in totale verwarring en paniek de lucht in vliegen als met oud en nieuw het vuurwerk wordt afgestoken. En niet alleen de vogels denken op dat moment dat de wereld vergaat. Ook honden en katten en al die andere huisdieren waarvan wij zo geweldig zielsveel houden, kruipen weg in een hoekje om daar totaal ontredderd voorlopig niet meer vandaan te komen. En wat te denken van die lieve pony die ze vergeten zijn binnen te halen. Of die konijnen en kippen die nog buiten in hun hok zitten. We kunnen nog wel even doorgaan met opsommen. We kunnen de enorme hoeveelheden zwaveldioxide, stikstofdioxiden, zware metalen en fijnstof noemen die we met z'n alleen inademen als het 12 uur is. Vooral de astmapatiënten hebben het dan flink benauwd. Misschien dat we voor zo'n argument wel gevoelig zijn, om het niet (meer) te doen. Geen vuurwerk afsteken dus. Het beste en mooiste voornemen dat je als mens kan nemen.

Nederland is het enige land ter wereld waar het is toegestaan om zelf vuurwerk af te steken. In al die andere landen zorgt het stadsbestuur van de hoofdstad of een andere grote stad voor een prachtig, centraal afgestoken vuurwerk waar iedereen van geniet. En heb je niet dagenlang dat domme geknal om je heen en dat gegooi van rotjes naar passanten. Daar is het gezellig op straat in de dagen voor oud en nieuw.

De ziekenhuizen draaien overuren in de nieuwjaarsnacht. Om alle gewonden op te lappen. Mensen die hun hele verdere leven gehandicapt blijven door het afsteken van één enkele vuurpijl. Hebben we al gedacht aan de kosten die dit allemaal met zich meebrengt voor de maatschappij. Ook van alle vernielingen die er worden aangericht. Domme, zinloze verwondingen en vernielingen.

Het zegt iets over Nederland dat hier niets aan gedaan wordt. Zij die boven ons gesteld zijn, blinken uit in weifelmoedigheid. Een klein lichtpuntje in deze dagen is de site vuurwerkoverlast.nl, waarop we over al het geknal onze grieven kwijt kunnen. Het is te hopen dat dit initiatief een vervolg krijgt. Er is nog een lichtpuntje, en dat is dat het lekker gaat waaien en regenen deze oud en nieuw.


We hebben gelukkig ook nog ons eigen gezonde verstand. Denk eens aan je huisdier deze dagen, die astmapatiënt in de familie of die oude oma die de straat niet meer op durft en doe het niet! Steek geen vuurwerk af!

1 opmerking:

  1. Hier op het Spaanse platteland is het heerlijk rustig,geen geknal. Maar goed, ieder land heeft wat, hier doen ze aan stierenvechten en daar vallen ook slachtoffers bij. We lezen je log graag! We wensen jullie en de poezen een prettige jaarwisseling en het allerbeste voor 2013!

    BeantwoordenVerwijderen