maandag 1 oktober 2012

La Plancha

Hier is het goed toeven in de avondzon, nog net binnen de omwalling van de Sleutelstad, de Morspoort in het vizier. Als de zon gezakt is naar binnen voor de paella, met vooraf nog wat boquerones fritos (gefrituurde ansjovis). La Plancha is net één grote huiskamer, beregezellig. Helemaal als er zo'n echte Leidse familie komt aanzitten. Maar de hutspot* is hier ver te zoeken.

Paella Valenciana
Paella Marinera

Door alle indrukken waren we helemaal vergeten onze paraplu's weer mee te nemen.


* Hutspot is een gerecht van aardappelen, peen, uien en klapstuk, dat de Leidenaren ieder jaar op 3 oktober eten ter herinnering aan Leidens Ontzet in 1574. In de ochtend van 3 oktober van dat jaar sluipt een Leidse jongen, Cornelis Joppensz, naar de ingestorte stadsmuur bij de Lammenschans en vindt daar op het vuur een door de gevluchte Spaanse belegeraars achtergelaten maaltijd van wortelen, uien, vlees en pastinaken. De maaltijd wordt hutspot genoemd. Meer te lezen op 3october.nl.

2 opmerkingen:

  1. Como estas, senor de Vink? Zo te zien heb je het inwendige goed verzorgd in Spanje. Da's ook niet zo'n kunst want je kunt er over het algemeen goed eten voor weinig geld. Gezellig eten, zo'n pan paella: lekker lepelen.
    Zelf zit ik me alvast op het prakkie hutspot te verheugen dat ik jaarlijks van mijn schoonmoeder krijg: als echte Leidse glibber kan ik daar natuurlijk niet van buiten.

    BeantwoordenVerwijderen