dinsdag 22 mei 2012

Flapjacks


'Echte Engelse flapjacks!' staat er als ondertitel bij het recept op de receptensite van Yummy in my Tummy. En dat is helemaal waar. Want in zowat iedere pub in Engeland kun je deze lekkernij bestellen, heerlijk bij een kop echte Engelse thee met melk, maar ook bij de koffie, of zomaar tussendoor. Deze hier zijn met sesamzaadjes erbovenop, maar je kan er ook gedroogd fruit of rozijnen doorheen doen en noten, maar de laatste houden mijn tanden niet meer.


Mijn eerste flapjack at ik toen we het South West Coast Path liepen, in Cornwall in 2008, in een kroegje in een dorp van drie huizen. Zo'n dorp waar iedereen elkaar nog vertrouwt en je met een gerust hart je mobiele telefoon op de bar kan laten liggen als je even buiten een sigaretje wil opsteken. Dat kroegje heette The Driftwood Spars, in de cove, ('baai, inham') van St Agnes, vlak achter het strand. Je liep er vanaf het zand zo naar binnen, een eeuwenoud stenen optrekje. Dat er een heel hotel achter verscholen zat, interesseerde ons natuurlijk niet.
Die eerste flapjack was met van alles erdoorheen: rozijnen, krenten, sucade, vijgen, noten, stukjes appel, sinaasappelschilletjes en nog zo wat zaken waarop je een Elfstedentocht kan uitrijden. Als ik ze zelf maak, wil ik er ook nog wel eens wat rozijnen doorheen doen, maar zonder al die extra's zijn deze 'muesli-repen' ook al niet te ontwijken.


Je maakt ze in slechts vijf minuten, tussen de bedrijven door, en de dertig minuten die erbij komen, zijn voor de oven. En alles om je heen, de hele keuken blijft er schoon bij. Da's ook wel eens prettig. En kneden hoeft niet. Je krijgt er geen vuile handen van. Politici kunnen er dus ook nog wat van leren...
Kortom: smelt 125 gram roomboter in een pan, voeg 3,5 eetlepel honing en 50 gram bruine basterdsuiker toe. Roer, met dezelfde eetlepel, tot de suiker is opgelost. Doe er voor nog meer smaak flink wat kaneel bij. Roer 250 gram havervlokken* door het botermengsel en schep deze massa vervolgens op een met bakpapier bekleed bakblik. Duw de massa met de bolle kant van nog steeds diezelfde eetlepel als waarmee je zojuist geroerd hebt, goed plat. Bak de flapjacks 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius. Laat de massa afkoelen en snijd deze in stukken. Voor het bakblik hierboven heb ik alle hoeveelheden verdubbeld. Da's dubbel genieten.

* Ik gebruik de havervlokken van Hahne, blauw pakje, onder andere te koop bij de Digros, 500 gram voor 38 cent.

6 opmerkingen:

 1. Leendert gaat culinair. Weer eens iets anders dan Jamie.
  Maar je hebt gelijk: Engels lekker, die flapjacks. In Wales smaakten ze trouwens ook heerlijk: een mens blijft ervan op de been...
  Ik heb ze nooit zelf gemaakt maar nu heb ik dus een recept: van Leendert culinair nog wel. Dat belooft wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In een handomdraai gemaakt en... opgegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wanneer gooi jij die sesamzaadjes erop?
  Als je ze voordat je ze er op gooit eerst even lichtjes roostert in een froog anti-aanbakpannetje, krijgen ze veel meer smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ze d'r gelijk overheen gegooid, voor het blad de oven in ging. In de oven worden ze natuurlijk ook 190 graden, maar in een pannetje van te voren misschien nog heter. Ik had ze maandag bij me, maar je was er niet om te proeven. De mensen waren er weer helemaal ondersteboven van, maar ze durven natuurlijk niet te zeggen dat ze er niks aan vinden;-)

   Verwijderen
 4. Bedankt voor het recept! Ga het gauw eens maken.
  Gezellig blog heb je!
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Jouw blog ziet er ook prachtig uit! Groetjes, Leendert

   Verwijderen