donderdag 30 januari 2020

Ook dit is Edinburgh: langs het riviertje de Leith

Water of Leith, met de Dean Bridge.

Als je aan het begin van Princess Street, op de hoek met Lothian Road, schuin tegenover het kasteel, een klein stukje Shandwick Place op gaat, maar dan gelijk rechts Queensferry Street in schiet langs het beroemde Randolph Crescent, waar de huizen in een halve cirkel staan,* dan nog een stukje Lynedoch Place pakt, met de bocht mee via Randolph Cliff richting de Dean Bridge, hoog in de lucht, maar net daarvoor aan je linkerhand het straatje naar beneden neemt, de Miller Row, kom je bij het riviertje de Leith. Je waant je in een romantisch landschap uit de negentiende eeuw, met het ruisende water diep verscholen in de kloof en de huizen hoog boven aan de rotsen. Dit is Dean Village, een wijk (dorp) vlak bij het centrum van Edinburgh, een paar honderd meter maar er vandaan. Is dit het wat het eiland aan de overkant van de Noordzee zo betoverend maakt?

St Bernard's Well, met de godin van de gezondheid Hygeia, uit 1789.
Onder de opbouw bevindt zich de ruimte met de bron, ontdekt in 1760,
niet toegankelijk voor het publiek. De bron is genoemd naar
de heilige Bernardus van Clairvaux (1090-1153), die zich volgens
de legende in een grot in buurt heeft opgehouden.



Hoog, over de brug, de Rhema Christian Centre Church.

Goed, het is niet allemaal oud: Dean Village.

Bordjes, de Britten zijn er dol op. En wij ook.

* Het hele complex aan stadsvilla's, waarvan Randolph Crescent deel uitmaakt, wordt het Moray Estate genoemd, dat weer deel is van Edinburghs New Town, gebouwd tussen 1767 en 1850. De negende Earl of Moray kocht in 1782 een stuk land van 5,3 hectare. Zijn zoon, Francis Stuart, de tiende Earl of Moray, gaf in 1822 aan architect James Gillespie Graham opdracht er 150 huizen op te bouwen. Stephen C. Dickson (geboorte- en overlijdensjaar onbekend) maakte een mooie plattegrond van het Moray Estate. (bron: Wikipedia) Links zien we de Leith, met onderaan nog net de Dean Bridge en aan de oever een rondje dat de St Bernard's Well moet zijn.

Plattegrond Moray Estate, door Stephen C. Dickson.

De huizen van het Moray Estate die aan het riviertje de Leith grenzen, staan hoog op de oever. Dit is goed te zien op de volgende (anonieme) foto van Wikipedia.

1 opmerking: