vrijdag 8 augustus 2014

Op het schrijversstrand (2)

'Aan het stille strand in Katwijk aan Zee in 1931.'

En wat zo frappant is, is dat Jan Wolkers, hier op de foto voor zijn moeder, op precies hetzelfde stukje strand zat als Wim Hermans. Er zullen misschien wat meters tussen gezeten hebben, maar de gezinnen zijn, met een tijdsverschil van een jaar, op zijn hoogst twee jaar, op precies dezelfde plek voor de villa's 't Waerle en Hoogcate neergestreken. Maar het gezin Wolkers kwam daar vaker en vast ook eerder.
En dan zou het zomaar kunnen dat de schrijvers elkaar daar zijn tegengekomen, niet wetende wie zij waren of wat voor gemeenschappelijke toekomst zij tegemoet zouden gaan. Misschien hebben ze nog met elkaar staan scheppen, een hoge berg of een diepe kuil of een heel mooi zandkasteel, of hebben ze elkaar nog omgegooid in het zwinnetje, dat warme watertje dat bij eb op het strand ontstaat en waar kinderen altijd in plassen.

Willem Frederik Hermans op het strand van Katwijk, uiterlijk in 1930.

Was dit de plek waar toekomstige schrijvers de geest kregen? In ieder geval hebben beiden, Hermans en Wolkers, op zeer jonge leeftijd, Hermans was acht op zijn hoogst, Wolkers vijf, hetzelfde uitzicht gehad, waarna zij een groot oeuvre bij elkaar schreven.


Hier nog een foto van Jan voor zijn moeder, van twee jaar later, augustus 1933, hij is dan zeven, met zijn 'geliefde blauwe vis. Het jaar daarop zou de eb hem van mij meenemen naar de verre horizon. Vaak als ik langs het strand loop hoop ik dat hij nog eens door teer, stront en stookolie heen naar me terug zal drijven.' Weer op hetzelfde stukje strand, met op het duin villa Allegonda.

Wordt het niet eens tijd voor een groots monument, op dit literaire stukje strand!

Bronnen:
Foto's en citaten Jan Wolkers, Werkkleding, Amsterdam [enz.], Elsevier, 1971, pp. 15-16.
Foto Willem Frederik Hermans, Fotobiografie, Amsterdam, Thomas Rap, 1969, p. 119.

Met dank aan Gerard Brouwer voor het aanreiken van de bovenste foto en daarmee het idee voor deze prettige gedachten.

2 opmerkingen:

  1. Nu is duidelijk te zien dat Villa Allegonda in dat jaar flink is uitgebouwd. De muren zijn licht van kleur. Het kan ook zijn dat architect Oud bewust het nieuwe gedeelte van het bestaande heeft willen onderscheiden. Past goed in de gedacht van de Stijlgroep. Weer iets om verder te onderzoeken. Wat interesse voor schrijvers al niet te weeg kan brengen....
    Hartelijke groet, Hans Vingerling

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De foto is een mooie bevestiging van je reactie op het bericht van 27 juni.

      Verwijderen