![]() |
De Jodenvervolging als onderwerp in de bevrijdingsoptocht van 8 september 1945. Foto: Dirk Kruyt. |
Een andere foto uit de bevrijdingsoptocht (en opgenomen in Een omgekeerde borstrok) is deze, van een groep jongeren en kinderen die zich hebben verkleed als een Joods gezin. Zij beelden de Jodenvervolging uit. Mijn moeder staat links op de foto, ze is 13 jaar, net jarig geweest. Daarnaast ontwaren we ome Teun, een broer van mijn oma. Die had tegen mijn moeder gezegd: 'Je moet ook meedoen hoor, want je hebt ook zwart haar.' Naast Teun staat een vriend van hem. Ome Cor, de broer van mijn moeder, staat rechts op de foto, met een jasje dat hem te groot is. De lange man links van hem zou ome Arie kunnen zijn, ook een broer van mijn oma, die later boswachter werd in het Panbos. Het meisje in het midden kan tante Leuntje zijn.
De foto wekt in onze tijd bevreemding. Blijkbaar waren de mensen vlak na de oorlog nog argeloos en waren de verschrikkingen van de Holocaust nog niet helemaal bekend en tot ze doorgedrongen. (Zie ook de eerste opmerking hieronder.)
Met terugwerkende kracht een heel bevreemdende foto. Het is goed te merken dat de ware toedracht van de Holocaust in die tijd nog niet helemaal bekend was en doorgedrongen. Anders hadden ze dit nooit opgenomen in een bevrijdingsoptocht en dit soort foto's gemaakt.
BeantwoordenVerwijderen