dinsdag 23 september 2014

Op het schrijversstrand (6a)


Het is nog anders. A.J. van Raalte (zie Op het schrijversstrand (5)) was geen gemeentesecretaris maar wethouder, van 1974 tot 1978, namens de Combinatie Christelijke Partijen (CCP). Zelf was hij van de ARP.* Misschien dat hij ook ouderling was.** Dan klopt het verhaal van Maarten 't Hart. De oom die in Katwijk uit preken ging, was dominee Nico 't Hart.


De bungalow waar ze na de kerkdienst koffie gaan drinken, heeft Van Raalte in de jaren vijftig laten bouwen. Hij en zijn vrouw hadden vijf kinderen, twee zoons en drie dochters.*** Het huis naast de bungalow werd het 'tussenhuis' genoemd en het huis met de twee garages eronder het 'garagehuis'. In een van die huizen moet de architect van het complex gewoond hebben, Marten Zwaagstra.**** Ik denk, het laatste. Want aan zo'n groot raam op het noorden heb je wel wat als je moet tekenen. In de duin aan de boulevard ligt nog een derde garage verstopt. Zo heeft elk huis z'n garage. De verborgen garage loopt het verst door naar het zuiden en zal wel bij de bungalow horen. Vanuit de garage kun je dan zo naar binnen. Je kunt ook via de trap over de duin. Het complex heeft ook nog gediend als filmlocatie.

* A.Th. van Deursen, In Katwijk is alles anders. Een christelijk dorp ontmoet de wereld 1940-2005. Amsterdam, Bert Bakker, 2011, pp. 145, 152. In de CCP gingen vanaf 1970 tot 1978 de ARP, KVP en Katwijk-Rijnse CHU samen. De Katwijk-Zeese CHU hield zich afzijdig.
** Volgens C.J. Heemskerk, scriba van de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk ('artikel 31'), is Van Raalte bij de scheuring van 1967 overgegaan naar de Nederlands Gereformeerde Kerk. Wellicht dat hij daar ouderling geworden is; bij de Vrijgemaakten was hij dat nog niet.
*** Volgens opgave van een kennis van het gezin.
**** Volgens Bert van der Meij.

1 opmerking:

  1. zou graag wat meer willen weten van dhr. A.J.van Raalte, hij was commandant in Indoenesie.

    ans meijlink

    BeantwoordenVerwijderen