dinsdag 16 april 2013

De Hoogstraat (2) – Nog even nagenieten


Deze foto's kreeg ik toegestuurd van Arie Duijndam.* Op het dammetje achter dit huis woonden zijn opa en oma. Het is het huis met de schutting waarachter de was te drogen hing uit het bericht hiervoor. Van de schutting is nog net een streepje te zien naast de man met het kind. Ongeveer van daaraf is de foto gemaakt van de Hoogstraat naar beneden toe. De voorgevel van het huis was op die foto niet te zien. Naast de reclameborden zag je nog wel een raam schuin op de hoek. Maar ís dat wel een raam? Als je goed kijkt, op die foto in het vorige bericht, zie je een stoepje. Daar zit dus een deur, en het raam voorbij de hoek, op de foto hierboven links in de voorgevel, lijkt wel een winkelraam te zijn geweest, omdat het groter is dan de twee ramen ernaast. Het winkelraam van de winkel waar ze het alkalivrije wasmiddel Echfalon verkochten, voor wol, en wijnen van de gebroeders Boer uit Vlaardingen.
Behalve de geparkeerde fiets zien we rechtsboven aan de gevel een straatnaambord, met tussen HOOG en STRAAT een spatie. Het huis op de foto heeft wel al een moderne, groenplastieken brievenbus. Dat is verplicht, omdat de voordeur 'zoveel' meter van de straat verwijderd is. Maar het huis heeft natuurlijk helemaal geen voordeur. Nooit gehad ook. Je ging door de winkel naar binnen. En nu de winkel geen winkel meer is, ga je achterom. En heb je zo'n brievenbus nodig. Misschien was het ook wel de brievenbus voor de mensen achter op het dammetje.

We lopen de Hoogstraat nog een keer naar beneden af. Hier is het huisje met het tuintje langs de gevel, met het spijlenhek ervoor, dat op de foto in het vorige bericht niet te zien was. Het staat voorbij het huis met de schutting, in de inham. Met een voordeur. Niet helemaal in het midden.

En hier de hoge schuur aan het einde van de Hoogstraat, waar de Havenstraat voorlangs loopt. Nu zien we ook hoe lang die schuur is (was). Rechts op de achtergrond is nog een oude haringschuur tussen het Prins Hendrikkanaal en de Tramstraat te ontwaren. Kom op, trappen jongens!

* Hij heeft ze weer van de Stichting Leefbaar Katwijk, van T. Janssens, die de foto's in 1989 maakte.

7 opmerkingen:

  1. De "moderne" groene kunststof PTT brievenbus dateert uit 1971.

    A.E.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een cultureel barbaarse daad om zo'n karakteristiek buurtje op te offeren voor emotie- en fantasieloos getekende nieuwbouwhuizen. Denk je eens in wat een geliefde plek dit zou hebben kunnen worden als dit bewaard was gebleven. Een plek waar mensen ook doorheen zouden wandelen. Helaas, wat de Duitsers tijdens de bezetting waren gestart, is door de gemeenteraden keer op keer vakkundig voortgezet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal waar, gemeenteraden ten prooi gevallen aan de nietsontziende gretigheid en vernielzucht van projectontwikkelaars. Dit had een trekpleister van jewelste geweest, een straatje dat in iedere folder te vinden zou zijn geweest, tot ver buiten onze landsgrenzen!
      En vergeet het oude politiebureau niet, waarover ik eerder berichtte (in Wat ik mis (5), 4 december 2011), plus het hele havengebied en al die andere mooie buurtjes die verdwenen zijn.

      Verwijderen
  3. Laten we over dat oude politiebureau maar niet meer beginnen... Vreemd dat er door de jaren heen bij het benadrukken van Katwijk als een familiebadplaats kennelijk alleen werd en wordt gedacht aan de streep zand voor de Boulevard. Wel bad, maar geen plaats. Niemand heeft er kennelijk ooit aan gedacht dat zo'n familie ook wel eens zou willen genieten van een gezellig dorp met karakteristieke panden. Ik bedoel, je moet toch wat om niet de hele avond in een triest pension of een klamme tent te moeten doorbrengen.
    Stel je toch eens voor wat er zou zijn gebeurd als de Katwijkse afbraakmentaliteit ook geregeerd zou hebben in de gemeenteraad van Monnickendam, om maar eens een zijstraat te noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of die van Amsterdam, om er nog maar eens een flinke zijstraat bij te nemen. Ja, het is onbegrijpelijk. Als we het Hoogheemraadschap niet hadden, had ook het complete duingebied al verwoest geweest. Dat er geen enkele instantie is die gemeenteraden controleert. Incapabele gemeenteraden zijn wel de grootste helaasheid van onze democratie. En projectontwikkelaars spinnen daar goed garen bij.

      Verwijderen
  4. Vergeet een incapabele ambtelijke organisatie niet...

    BeantwoordenVerwijderen